Weerwind wil dat advocaten meebetalen aan sociale advocatuur

Foto: CC0 Edward Lich via Pixabay

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil dat de commerciële advocatuur financieel gaat bijdragen aan het stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Hij denkt aan de oprichting van een speciaal fonds door en voor advocaten, van waaruit de sociale advocatuur kan worden betaald. Die staat onder druk, maar is een “essentieel onderdeel van ons rechtsbestel”, schrijft Weerwind aan de Tweede Kamer.

Vanuit dat fonds kan een deel van de kosten worden betaald van advocaat-stagiairs of een deel van de beroepsopleiding, oppert Weerwind. De minister doet een “expliciet beroep” op de commerciële advocatuur om daar een financiële bijdrage aan te leveren.

De minister maakt zich zorgen over het teruglopend aantal sociaal advocaten. Als er niets gebeurt, dreigen op korte termijn tekorten. Verschillende maatregelen kunnen dat voorkomen, schrijft Weerwind. Het gaat bijvoorbeeld om meer onderwijs- en stageplekken en een betere indexatie van vergoedingen.

Daarvoor is niet alleen de overheid verantwoordelijk, maar ook de beroepsgroepen in het rechtstelsel, vindt de minister. Hij waarschuwt tevens dat de financiële middelen schaars zijn. “Dat vraagt scherpe keuzes en slimme inzet van de beschikbare middelen.”

Cookieinstellingen