Dodenherdenking in Sittard

Algemene begraafplaats Sittard
Algemene begraafplaats Sittard
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De jaarlijkse Dodenherdenking in Sittard begint donderdag 4 mei om 18:30 uur met een interkerkelijke zang- en gebedsdienst in de Grote Kerk.

Dominee Jolien Leeffers en deken Rob Merkx zijn de voorgangers. De doden van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht en er wordt gebeden voor vrede op de wereld. Na de dienst vertrekt vanaf de kerk omstreeks 19:10 uur een stille tocht naar het oorlogsmonument op de Markt waar kort wordt gestopt om kransen te leggen. Vervolgens gaat de stille tocht verder naar Begraaf- en Gedenkpark Lahrhof aan de Lahrstraat. Hier wordt vanaf 19:50 uur hetzelfde protocol gevolgd als dat van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam.

Na klokgelui en het halfstok hangen van de vlaggen volgen om 20:00 uur twee minuten stilte. Nadat het Wilhelmus heeft geklonken, en ook hier bloemen en kransen worden gelegd, wordt een gedicht voorgelezen en gemusiceerd door het koperensemble van de harmonie Sint Joseph. Daarna volgt de toespraak, dit jaar door loco-burgemeester Geilen. Met een tocht langs de graven van Nederlandse en Engelse militairen, de Joodse begraafplaats en de graven van verzetshelden wordt de plechtigheid rond 20:30 uur afgesloten. Tijdens de tocht worden de namen van de 114 gedeporteerde en nooit teruggekeerde Sittardse joden voorgelezen.

Stadsschutterij Sint Rosa, het Sint Petruskoor, de Schola Sittardiensis Sanctus Michaël, scouting Sint Jozef, muzikanten van harmonie Sint Joseph en de Philharmonie, leerlingen van het Trevianum, het R.K. Dekenaat, de Protestantse Gemeente, het Apostolisch Genootschap, de Joodse gemeenschap, veteranen, oud-militairen, doedelzakspelers, het Oorlogsgravencomité, De Mander, Trio Mejoeches, leerlingen van de defensieopleiding van het Vistacollege en een Britse militaire vertegenwoordiging van de Navo werken mee aan deze herdenkingsplechtigheid. De organisatie is in handen van het Oranjecomité Sittard in opdracht van de gemeente.

Vrede moet je doorgeven en de namen van de slachtoffers moet je blijven noemen. Daartoe nodigen gemeentebestuur en Oranjecomité u op 4 mei van harte uit om vanaf 18:30 uur aan de Dodenherdenking deel te nemen om zo alle oorlogsslachtoffers, militairen én burgers, niet alleen een nationaal, maar ook een Sittards moment van respect te geven. En op die manier te getuigen dat ook Sittardenaren dit nooit meer willen.

Cookieinstellingen