Vrijwilligers Rode Kruis helpen politie bij zoeken naar vermisten

<em>Vrijwilligers Rode Kruis</em>
Vrijwilligers Rode Kruis
Foto: SGN

Zoekteams met vrijwilligers van het Rode Kruis gaan landelijk ingezet worden om de politie te helpen bij het zoeken naar vermiste personen.

Dit burgerhulpnetwerk heet Ready2Help en bestaat inmiddels uit ongeveer 100.000 mensen. De teams worden getraind om gericht te zoeken zonder bewijsmateriaal of belangrijke sporen te vernietigen, meldt het Rode Kruis dinsdagochtend.

De zoekteams moeten bij een vermissing snel samenkomen om in één of meerdere gebieden te kunnen zoeken. Zo heeft de politie “extra ogen en oren om snel een eerste zoekslag te slaan” zegt het Rode Kruis. Een snelle start van de zoektocht en goede coördinatie verhogen de kans om de vermiste persoon terug te vinden. Per keer worden vijf tot tien vrijwilligers opgeroepen.

Zo’n team van de noodhulporganisatie was de afgelopen jaren al actief in de regio Rotterdam-Rijnmond. Omdat dit goed werkte worden de teams nu in het hele land opgezet. De eerste teams komen in de politieregio’s Midden-Nederland en Noord-Holland, daarna volgen andere eenheden.

“Het is goed nieuws dat we na een aantal goedlopende lokale zoekacties dit nu samen met de politie landelijk kunnen opzetten”, zegt Heleen van den Berg, waarnemend directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis. “Het is belangrijk dat een zoekactie snel van start gaat om de kans van slagen te vergroten. We verwachten dat we in de loop van 2024 door heel Nederland zoekteams operationeel hebben.”

Cookieinstellingen