Aandacht voor cultuur zit in de lift in Sittard-Geleen en omgeving

Foto: De Domijnen

In 2022 hebben meer mensen in Sittard-Geleen en omgeving genoten van theater, film, beeldende kunst en pop en verhalen uit het erfgoed.

Ook hebben meer mensen gebruik gemaakt van de voorzieningen van de openbare bibliotheek. Dat blijkt uit het jaarverslag van De Domijnen over 2022. “Elk huis van De Domijnen heeft in het afgelopen jaar zichtbaar voor het publiek de beweging ‘van binnen naar buiten gemaakt’. Het publiek voelt zich uitgenodigd en welkom en dat zien wij terug in de positieve resultaten”, aldus directeur Joery Wilbers.

Vijf huizen kleuren cultuur in Sittard-Geleen

De bron van de transitie waar De Domijnen nog altijd middenin zit, ligt in 2020. In dat jaar benadrukte een extern onderzoek door BMC dat de samenvoeging van alle gemeentelijke culturele instellingen in Sittard-Geleen onder één gezamenlijk Domijnen-dak niet geslaagd was. Joery Wilbers: “De huizen waren onvoldoende zichtbaar en herkenbaar voor het publiek en hadden te weinig binding met de stad. In 2022 zijn we de weg ingeslagen waarop we het theater, de popzaal, filmhuis, bibliotheek en het museum met al hun kwaliteiten en een eigen cultureel gezicht in de etalage zetten.

Deze verbindende factor is ‘Open voor Cultuur’ – ook de titel van het jaarverslag 2022 van De Domijnen. Eén voor één hebben de Sittardse cultuurhuizen in de afgelopen periode een eigen identiteit gekregen en aan hun programma gewerkt. Tegelijk werden binnen de Domijnen-organisatie shared services ontwikkeld, die de cultuurhuizen faciliteren op het vlak van onder andere educatie en ICT. De nieuwe aanpak werpt volgens Joery Wilbers nu al zijn vruchten af. “Neem het Toon Hermans Theater, dat zich voor de ogen van de stad heeft ontwikkeld tot een open huis dat trots de naam van één van de meesters uit de geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten draagt. En dan staan we pas aan het begin van dit nieuwe culturele tijdperk voor Sittard-Geleen en omgeving. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade en Heerlen staat het Toon Hermans Theater vanaf seizoen 2023/2024 bol van een sterk en divers programma voor de podiumkunsten in Zuid- en Midden-Limburg.

De zaadjes die de Domijnen in 2022 heeft geplant gaan van invloed zijn op het hele culturele leven in Sittard-Geleen en omgeving. Naast het theater staat er een sterk filmhuis dat zich vanaf dit jaar profileert onder de naam ZICHT. Poppodium VOLT dat goed op weg is om met een divers programma voor een divers publiek een plek zijn vroegere plek in de voorhoede van de Limburgse popscene te heroveren. De openbare bibliotheek die traditionele functies als uitleen- en literair centrum vol verve combineert met haar nieuwe sociaalmaatschappelijke rol. En het Nieuwe Domein museum voor hedendaagse kunst en erfgoed, waarin geschiedenis en toekomst naast elkaar zichtbaar worden. Wilbers: “Samen kleuren deze huizen de stad. Daar gaan nog veel meer mooie dingen uit voortkomen die gezien en beleefd worden door steeds meer publiek. Uit Sittard-Geleen en de rest van Limburg.”

  • Meer over de impuls die de vijf culturele huizen van Sittard-Geleen in 2022 hebben gegeven aan cultuur in Limburg leest u in het digitale jaarverslag 2022.
Cookieinstellingen