Gemeente waarschuwt wandelaars en fietsers voor wilde zwijnen

15 jul 2023, 8:00 Nieuws
wild zwijn cc0 via pxhere
CC0 via Pxhere
De gemeente Sittard-Geleen waarschuwt mensen die in de fraaie buitengebieden rondom de gemeente wandelen of fietsen opnieuw voor de aanwezigheid van wilde zwijnen.
Het aantal wilde zwijnen in het buitengebied van Sittard-Geleen is de laatste tijd flink gegroeid en dat houdt een risico in voor mensen die er graag wandelen of fietsen. Op dit moment hebben wilde zwijnen biggen, die ze natuurlijk willen beschermen. Dat kan een wild zwijn alleen maar doen door agressief te reageren. Naar honden maar ook naar mensen!
Hieronder leest u door de gemeente gegeven adviezen over wat u wel en vooral wat u niet moet doen als u een wild zwijn ziet.

Waar leven wilde zwijnen?

In Sittard-Geleen leven wilde zwijnen op en rond de Kollenberg, de Windraak, bij Daniken, Obbicht en Grevenbicht. Maar wilde zwijnen kunnen op een nacht wel 25 kilometer lopen. Dat betekent dat u ze ook op andere plekken kunt tegenkomen.

Ziet u een wild zwijn? Wat moet u doen? En vooral: níet doen?

  • Ga niet naar de dieren toe.
  • Is het zwijn dichtbij u? En kunt u geen andere route kiezen? Loop heel rustig achteruit weg zonder te rennen.
  • Maak veel geluid maar maak géén dreigende gebaren.
  • Klim op een bank, een hek of in een boom maar ga niet op de grond liggen.
  • Verschuil u, bijvoorbeeld achter een boom.
  • Houd áltijd uw hond aan de lijn en blijf op de paden.
  • Gaat het toch mis en wordt u of uw hond aangevallen door een wild zwijn? Probeer ook dan rustig te blijven en ga níet rennen of liggen. Dan zet het zwijn zijn aanval nog verder door.
De gemeente bekijkt samen met de Bosgroep en de jagers hoe het gevaar kan worden beperkt.