Beginnerscursus boekbinden bij Gilde de Graven

Foto: CC0 via pxfuel

Na het succes van vorig jaar start weer een nieuwe beginnerscursus boekbinden bij Gilde De Graven in Munstergeleen.

De cursus beslaat 6 workshops.

Een notitieboek(je), een receptieboek, een familiestamboom, een scriptie of een schoolwerkstuk, tijdschriften of gewoon een stapel losse vellen met tekeningen, gedichten of aantekeningen; het kan allemaal samengebonden worden tot een boek. Dat boek kan diverse afmetingen hebben en ook de uitvoering kan zeer verschillend zijn.

In deze workshops wordt elke les een boekje gemaakt. We beginnen met maken van een notitieblokje. In de tweede workshop komt een Japanse wijze van het samenbinden van losse vellen aan bod. In de derde workshop worden een stapel gevouwen bladen (een katern) samengenaaid met een omslag. Hetzelfde gebeurt met twee katernen. In workshop vier worden meerdere katernen samengenaaid en voorzien van een kaft. In workshop vijf worden katernen met elkaar verbonden via houten stokjes. En op het eind van workshop zes maak je een magisch mapje, ook leuk als cadeautje!

Tegelijkertijd wordt aandacht besteed aan de kenmerken van het gebruikte materiaal, zoals de looprichting van papier, het gebruik van lijm en pap. Er is geen beginkennis nodig om hier aan deel te nemen, wel enthousiasme om nieuwe dingen te leren.

In de cursusprijs is een basispakket aan spullen en verbruiksmateriaal opgenomen, zodat je meteen aan de slag kunt. De cursus wordt gegeven door Mathieu Hendriks op de donderdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en start op 21 september aanstaande.

Inschrijven via de website van Gilde De Graven. De kosten bedragen 87 euro per persoon, inclusief het basispakket met vouwbeen, papierklemmen, boekbindnaald, kromme naald, boekbindgaren, els/priem en pva lijm.

Wat je zelf moet meenemen (waarschijnlijk reeds thuis aanwezig) is een snijmat, een afbreekmesje of rolmes en een gewone kleine of middelgrote kwast.

In november start de vervolgcursus boekbinden.

Cookieinstellingen