Adviseur waarschuwt voor vaste leveringskosten energiebedrijven

Foto: CC0

De variabele energietarieven dalen weer na hun eerdere piek, maar bij meerdere energieleveranciers gaan de vaste leveringskosten juist omhoog.

Dat merkt de Vastelastenbond die onderzoek deed bij tien energiebedrijven. In de helft van de gevallen werden de vaste leveringskosten opgeschroefd. Huishoudens zijn gemiddeld zo’n 40 euro per jaar meer kwijt aan die kosten.

Volgens directeur Dirk-Jan Wolfert van het adviesbedrijf is dit iets waar mensen alert op moeten zijn als ze zoeken naar een nieuw energiecontract. “Het kan zijn dat een energieleverancier een laag energietarief heeft, maar wel hoge leveringskosten hanteert”, aldus Wolfert. “Het is belangrijk om goed te kijken naar alle kosten die bij een energiecontract komen.”

Wolfert denkt dat het met de wintermaanden en de dreiging van een lege gasopslag in het vooruitzicht momenteel sowieso verstandig is om een jaarcontract met vaste energietarieven te overwegen.

Onlangs waarschuwde E.ON, het moederbedrijf van Essent en Energiedirect.nl, al dat de energieprijzen komende winter opnieuw kunnen pieken als de gasvoorraad sneller opraakt dan verwacht in combinatie met een koude winter. Met een jaarcontract met vaste tarieven zou je daar dan geen last van hebben.

Cookieinstellingen