Informatie over concept-‘detailhandelsbeleid Westelijke Mijnstreek’

<em>Archieffoto</em>
Archieffoto
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In een brief aan de gemeenteraad gaat het College van B&W in op het vervolgproces van het concept-‘subregionaal detailhandelsbeleid Westelijke Mijnstreek’.

Ook wordt een toelichting gegeven op de opheffing van de Retailadviescommissie Sittard-Geleen (RAC) per 1 januari 2024.

Op 20 juni jongstleden is tijdens een gezamenlijke themasessie voor de gemeenteraden van de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein het concept-‘subregionaal detailhandelsbeleid Westelijke Mijnstreek’ besproken.

Het College van B&W heeft op 25 juni ingestemd met dit conceptbeleid. Het is op 14 augustus vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode loopt tot en met 22 september 2023. Het beleidsrapport subregionaal detailhandelsbeleid Westelijke Mijnstreek d.d. juli 2023 en de daarbij behorende Bouwstenenrapportage subregionaal detailhandelsbeleid Westelijke Mijnstreek liggen voor iedereen fysiek en digitaal ter inzage. Iedereen kan tijdens deze termijn mondeling of schriftelijk inspreken.

In december 2023 wordt het nieuwe subregionale detailhandelsbeleid Westelijke Mijnstreek ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Ook de gemeenten Beek en Stein doen dit aan het eind van dit jaar.

Opheffing Retailadviescommissie Sittard-Geleen (RAC)

In 2006 is in Sittard-Geleen de lokale Retailadviescommissie (RAC) ingesteld door het college van B&W. Met onder andere als taak ‘het leveren van een deskundige bijdrage aan de totstandkoming en continuering van een goede, duurzame voorzieningenstructuur’ het gebied van retail. De RAC adviseert het college gevraagd en ongevraagd over belangrijke dossiers.

In de voorbereiding van dit subregionale beleid is het voortbestaan van de RAC besproken. Met het vaststellen van actueel beleid en met het oog op de afstemmingsafspraken die zijn gemaakt in de Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg (SVREZL) is de RAC met het College van mening, dat continuering geen toegevoegde waarde heeft. De betrokkenheid van het ondernemersveld bij zaken over detailhandel en het daaraan te koppelen uitvoeringsprogramma, is gewaarborgd door het te agenderen bij de zgn. ondernemersberaad. Dit is een bestuurlijke overlegtafel waaraan vertegenwoordigers van alle ondernemersverenigingen en andere brancheorganisaties zoals MKB Limburg deelnemen.

Het uitvoeringsprogramma detailhandel wordt in samenspraak met belanghebbenden opgesteld. De RAC wordt per 1 januari 2024 opgeheven zodat de commissie nog kan adviseren over het conceptbeleid.

Cookieinstellingen