Asor de leeuw na 85 jaar terug in Sittard!

Foto: SGN

Komdende zondag is de laatste zondag van augustus en dan viert Sittard traditiegetrouw het feest van stadspatrones Sint Rosa.

Een gebeuren dat sinds jaar en dag als een van de hoogtepunten van het culturele leven van Sittard wordt beschouwd. De dag begint met een plechtige mis in de St.-Michielskerk, waarna de processie zich door feestelijk versierde straten richting Kollenberg begeeft naar de Sint-Rosakapel. Een werkelijk feestelijk gebeuren dat dan ook ieder jaar weer door veel oud-Sittardenaren bezocht wordt. Een echt uniek feest!

Echter, dit jaar 85 jaar geleden, in 1938 gebeurde er iets heel uitzonderlijks. Uit het circus dat toen op de Markt stond, ontsnapten twee leeuwen. Een ervan, Asor genaamd, begaf zich naar de Sint-Michielskerk, waar net de Hoogmis gevierd werd. In de stampvolle kerk leidde dat natuurlijk tot een enorme consternatie: iedereen probeerde te vluchten of kroop op de preekstoel! De leeuw echter bleek ongevaarlijk en legde zich te rusten bij het altaar.

Natuurlijk was deze gebeurtenis wereldnieuws! De media berichtten er op een wel heel sensationele manier over: een overweldigende reeks van spannende berichten werd over de lezers uitgestort.

Maar wat was er werkelijk gebeurd? Wie waren erbij betrokken? Wie was de dompteur en in welk circus trad hij met zijn dieren op? Zijn er nog mensen die getuige zijn geweest van dit ‘drama’? In het boek Asor de leeuw wordt het hele gebeuren tot in het kleinste detail onderzocht. Dit onderzoek leidde tot soms wel heel verrassende ontdekkingen. Nog nooit werd het Asor-optreden zo nauwkeurig onderzocht, met als gevolg dat sensatie en feiten eindelijk gescheiden konden worden.

Van dit boek is nog slechts een beperkt aantal exemplaren beschikbaar. Het is te verkrijgen bij Boekhandel Krings, Museum Het Nieuwe Domein (bij Ligne) en bij Visit Zuid-Limburg in het Kritzraedthuis op de Rosmolenstraat.

Frans Walraven

Cookieinstellingen