Inspectie dwingt huisarts Brunssum te stoppen na meldingen

Foto: CC0 via Pixabay

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verplicht een huisarts in Brunssum “onmiddellijk te stoppen” met het uitoefenen van zijn beroep na meerdere meldingen over de man.

Dit totdat de tuchtrechter een oordeel heeft geveld. Er is volgens de inspectie sprake van een “risicovolle situatie”; de arts voldoet niet meer aan de voorwaarden om goede en veilige zorg te verlenen.

De huisarts uit Brunssum is vorig jaar door de rechtbank veroordeeld voor verkrachting van drie patiëntes. Het hoger beroep in de zaak loopt nog en vanwege de opschortende werking kon de man tot op heden gewoon zijn werk blijven doen. In juni werd bekend dat de huisarts in oktober weer voor de rechter moet verschijnen op verdenking van seksueel misbruik vanwege een aangifte die tegen hem was gedaan.

Er is nu een zogeheten last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten (LOOB) opgelegd. De inspectie zegt zich ervan bewust te zijn dat dit “een ingrijpende maatregel is, ook voor patiënten”, maar dat het noodzakelijk wordt geacht. De inspectie meldt de kwestie binnen acht weken voor te leggen aan het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg, dat uiteindelijk met een oordeel zal komen.

Cookieinstellingen