Geen solidariteitsbijdrage naar ’t Hoes veur ’t Limburgs

Foto: SGN

Tijdens de begrotingsbehandeling 2023 is op 9 november 2022 de Motie: ’t Hoes veur ’t Limburgs” van fracties VVD Sittard-Geleen en PIT Unaniem aangenomen.

In de motie is het college verzocht:

  • een warm hart toe te dragen aan de Limburgse taal;
  • na te gaan of er een noodzaak bestaat om als Limburgse gemeente een financiële bijdrage te leveren.

Naar aanleiding hiervan heeft het College van B&W een brief naar de gemeenteraad gestuurd, waarin het volgende wordt bericht:

Op 1 mei jongstleden ontvingen wij van het Huis voor de Kunsten een subsidieverzoek voor ’t Hoes veur ’t Limburgs” waarin wordt gevraagd om een solidariteitsbijdrage met als richtbedrag € 1,- per inwoner (€ 93.000).

Wij dragen een warm hart toe aan de Limburgse Taal, maar onzes inziens is er geen noodzaak om als gemeente een bijdrage te leveren om drie redenen:

In de eerste plaats heeft de Provincie Limburg in het Coalitieakkoord 2024-2027, “Elke Limburger telt!” aangegeven een actievere rol te willen nemen in het beschermen en promoten van het Limburgs, waarbij structurele ondersteuning door het rijk wordt gevraagd”. De komende 4 jaren wordt hiervoor door de Provincie jaarlijks € 1,1 miljoen extra aan budget beschikbaar gesteld. Deze informatie was op het moment van de
subsidieaanvraag door het Huis nog niet bekend.

In de tweede plaats ontbreekt een duidelijk plan met concrete activiteiten voor de instellingen en de inwoners van Sittard-Geleen. Dit is noodzakelijk als grondslag voor een eventuele subsidieverlening.

En tot slot blijkt uit de begroting van ‘t Hoes veur ’t Limburgs’ dat de begroting van het Hoes rond is en daarmee is een gemeentelijke subsidie niet noodzakelijk. Zo staan de inkomsten van de afzonderlijke Limburgse gemeenten niet vermeld in de begroting.

Het College laat weten deze bevindingen mondeling en schriftelijk te hebben gedeeld met het Huis voor de Kunsten en zij hebben aangegeven in te stemmen met deze zienswijze.

Cookieinstellingen