GroenLinks Limburg uit zorgen over vuurwerkvergunningen bij evenementen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben woensdag gereageerd op de schriftelijke vragen van Kathleen Mertens, lid van de GroenLinks-fractie, over vergunningen voor vuurwerk bij evenementen.

De antwoorden werpen licht op het beleid rond vuurwerkvergunningen en hebben de bezorgdheid van GroenLinks Limburg aangewakkerd. In de schriftelijke vragen werd geïnformeerd naar de overwegingen die ten grondslag liggen aan het verlenen van Wnb-vergunningen of ontheffingen voor vuurwerk bij evenementen.

GroenLinks Limburg toonde bezorgdheid over het effect van vuurwerkshows op de natuur en flora en fauna. Gedeputeerde Staten benadrukten echter dat het Vuurwerkbesluit geen rekening houdt met deze aspecten bij het verlenen van ontbrandingstoestemmingen. Gebieds- en soortenbeschermingmaken geen deel uit van dit kader. Mocht er een overtreding van de Wet natuurbescherming plaatsvinden door een vuurwerkshow, dan zijn een gebiedsvergunning en/of ontheffing soortenbescherming vereist. Tot op heden zijn er geen vergunningen of ontheffingen voor vuurwerkvertoningen op basis van de Wnb afgegeven.

Gedeputeerde Staten legden uit dat bescherming van Natura 2000-gebieden een essentiële factor is bij het verlenen van vergunningen. Echter, tot op heden zijn er geen gebiedsvergunningen voor vuurwerkvertoningen bij evenementen uitgegeven.

De vraag naar een overzicht van verleende ontheffingen in het afgelopen jaar werd ook behandeld. In 2022 werden 25 ontbrandingstoestemmingen en 52 vuurwerkmeldingen geregistreerd, voornamelijk bij evenementen zoals Pinkpop, André Rieu op het Vrijthof, diverse kermissen en koningsdagvieringen.

Gedeputeerde Staten onderstreepten dat vuurwerk bij deze evenementen vaak jaarlijks terugkeert. GroenLinks Limburg is van mening dat de antwoorden van Gedeputeerde Staten aantonen dat er meer aandacht moet worden besteed aan de mogelijke impact van vuurwerk op natuur en biodiversiteit. De partij roept op tot een kritische herziening van het beleid omtrent vuurwerkvergunningen en het nemen van verantwoordelijke maatregelen om de natuur te beschermen.

Cookieinstellingen