Het is zover: realisatie murals Julianatunnel Geleen

De ingediende ontwerpen van Erwtje en Nash worden gerealiseerd
De ingediende ontwerpen van Erwtje en Nash worden gerealiseerd
Foto: Limburg Murals

De twee winnende ontwerpen voor murals aan beide kanten van de Julianatunnel in Geleen worden tijdens BRIGHT festival aangebracht.

Kunstenaars Erwtje en Nash gaan hun schetsen, in het teken van het lokale mijnverleden en het innovatieve karakter van Sittard-Geleen, tot leven wekken. De muurschilderingen worden vrijdag 22 september officieel geopend op locatie.

Ontwerpen

Aan het begin van het jaar hebben maar liefst 1388 inwoners hun stem uitgebracht op verschillende ontwerpen omtrent het lokale mijnverleden. Kunstenaars Erwtje en Nash kwamen als winnaars uit de bus. De afbeelding van Erwtje laat een 3D-beeld van een persluchtlocomotief uit het verleden zien. Nash brengt de huidige generatie en toekomst in beeld. Van steenkool naar innovatie en circulariteit. Beide murals worden vanaf 11 september, aangebracht op beide zijden van de Julianatunnel in Geleen.

Opening murals

Vrijdag 22 september rond 10:30 uur worden de murals officieel geopend door wethouder Andries Houtakkers. “Deze murals weerspiegelen de diversiteit, creativiteit en het erfgoed van onze stad. Daarmee zijn deze schilderingen een prachtig eerbetoon aan onze rijke cultuur en historie. En laten deze muren ons nu genieten van de verhalen en ambities die deze stad te vertellen heeft”, aldus de wethouder.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om aan te sluiten bij de Julianatunnel, bovenaan de trapzijde. Na het officiële gedeelte volgt een koffie/theemoment (uiteraard met vlaai), tot ongeveer 12:00u. Parkeren is mogelijk aan het Mauritspark.

Initiatiefnemers

Deze murals maken onderdeel uit van het project Limburg Murals, een initiatief van Stichting Limburg Straalt, gesteund door de Provincie Limburg. In Geleen heeft de stichting ruim een jaar nauw samengewerkt met de werkgroep Mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard Geleen en gemeente Sittard-Geleen. Daarnaast hebben diverse lokale ondernemers en overige sponsoren geholpen om de murals te realiseren. Zij worden allemaal benoemd op de informatiebordjes bij de schilderingen en op de website van het project.

Meer informatie

Bij de schilderingen wordt een bordje geplaatst met achtergrondinformatie en een verwijzing (QR code) naar www.limburgmurals.nl. Daar is t.z.t. meer informatie te vinden over het lokale mijnverleden, de Julianatunnel, de kunstenaars en de omgeving.

Cookieinstellingen