Sittard-Geleen telt 5,7 fietsongevallen per 10.000 inwoners

Foto: Alextredz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De scholen zijn weer begonnen en na een rustige zomerperiode is de weg weer bezaaid met fietsers. Oppassen geblazen dus in het verkeer.

Vooral in Gulpen-Wittem lopen fietsers risico, want nergens in de provincie gebeuren zo veel ongelukken met tweewielers als in deze gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van ongevallengegevens van Rijkswaterstaat. Ten opzichte van andere provincies is Limburg relatief veilig voor fietsers. Jaarlijks gebeuren er zo’n 6,7 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Dit aantal ligt een stuk lager dan landelijk gemiddeld (8,5). Wel zijn er grote verschillen per gemeente.

Grootste kans op fietsongeval, dit zijn de uitschieters

Ten opzichte van het aantal inwoners blijkt Gulpen-Wittem de minst veilige Limburgse gemeente voor fietsers. Per 10.000 inwoners gebeuren hier volgens de meest recente cijfers 14,8 fietsongevallen per jaar. Dit aantal incidenten ligt twee keer zo hoog als elders in de provincie.

De vijf minst veilige gemeenten om te fietsen in Limburg zijn als volgt:

  1. Gulpen-Wittem: 14,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  2. Voerendaal: 12,8 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  3. Valkenburg aan de Geul: 12,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  4. Maastricht: 9,4 fietsongevallen per 10.000 inwoners
  5. Vaals: 8,9 fietsongevallen per 10.000 inwoners

De gemeente Simpelveld blijkt juist het veiligst. Hier gaat het jaarlijks om 1 ongeval per 10.000 inwoners, waarmee het ook de veiligste fietsgemeente van Nederland is. . Benieuwd hoe ‘fietsveilig’ jouw gemeente is? Bekijk dan de lokale kaartjes op de website van Independer. Sittard-Geleen telt 5,7 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Fietsongevallen gebeuren in Sittard-Geleen op de volgende locaties:

Locatie                          percentage 
------------------------------   ----------
Bocht                               5,77
Kruispunt 3 takken                 19,23       
Kruispunt 4 takken                 32,69
Recht weg                          19,23
Rechte weg gescheiden rijbanen      0,00
Rotonde                            19,23
Onbekend                            3,85

Vaak auto betrokken bij fietsongeval

Bij veel fietsongevallen is een personenauto betrokken: in Limburg gaat het om 66,7% van alle fietsongelukken. Vooral in Beesel gebeurt dit veel: bij alle geregistreerde ongelukken met fietsers was in deze gemeente een auto betrokken. Ook in Weert (86,4%), Peel en Maas (84,6%) en Roermond (80,5%) worden fietsers naar verhouding vaak aangereden door auto’s. Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks zegt hierover: “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”
Bron: Independer



                        
Cookieinstellingen