Terug van weggeweest: de Zittesje Sjtadsdeins

Foto: SGN

In 1981 reed hij voor het eerst mee in de Sittardse carnavalsoptocht: de bus van Club Wo-Van. met als motto: ‘Clowns kómme trök nao Zitterd’.

Een zevental jaren lang werd de bus veelvuldig verhuurd voor allerlei carnavalsoptochten, bruiloften en partijen en andere evenementen. De bus trok de aandacht tijdens een verkiezingscampagne van het CDA met aan boord Dries van Agt, werd ingezet tijdens de huldiging van Fortuna Sittard bij promotie naar de Eredivisie in 1982, tijdens de Ronde van Nederland en ga zo maar door. Maar in 1988 vond Wo-Van het welletjes en werd het opvallende vehikel verkocht. (Lees verder onder de foto.)

originele uitvoering
De bus had in de originele uitvoering geen ramen – Foto: Club Wo-Van

Het huldigingscomité 100 Jaar Wo-Van – de club bestond in 2021 een eeuw – vatte ruim voor het feest het idee op om uit te zoeken wie op dat moment de eigenaar van de bus was om het gevaarte ter gelegenheid van het eeuwfeest nog een keer naar Sittard te halen. Het onderzoek werd belemmerd door de coronapandemie en zo werd die wens van het huldigingscomité niet gerealiseerd.

Maar Geert Kessels en Lejao Beursgens – beiden nazaten van oud-leden van Wo-Van – zagen er wel iets in om vast te houden aan het idee om de bus terug naar Sittard te halen. Lang verhaal kort: de eigenaar van de bus en de locatie ervan werden achterhaald en de bus werd gekocht. Ze richtten de Stichting Zittesje Sjtadsdeins op, die het voertuig gaat verhuren en exploiteren.

Vandaag werd de bus opgehaald en reed deze voor veel oudere Sittardenaren bekende verschijning na tientallen jaren afwezigheid weer de stad in. Met aan het stuur Frans Kessels, oud-lid van Club Wo-Van, die een zeer groot aandeel heeft gehad in de bouw van de bus.

Het idee om een bus te bouwen die kon worden ingezet voor allerlei evenementen komt van Ad Pfennings – een in 1998 overleden bekende Sittardenaar, zo vertelt Frans Kessels. Op vakantie in Amerika bezocht hij Disneyworld en van daar stuurde hij een ansichtkaart met daarop een foto van de bus die model heeft gestaan voor de bus van Club Wo-Van.

De bus wordt de komende tijd grondig opgeknapt en zal over niet al te lange tijd weer ingezet kunnen worden bij lokale evenementen.

Cookieinstellingen