Veel Nederlanders bang voor overstap elektrisch rijden

Foto: CC0 via Pixabay

Ondanks subsidie, vrijstelling van wegenbelasting én de gestegen brandstofprijzen, ziet de Nederlander een overstap naar elektrisch rijden nog niet zitten.

Dat blijkt uit onderzoek van autowebsites Gaspedaal.nl en AutoTrack onder 2.000 benzinerijders. Maar liefst 96% is niet van plan om over te stappen naar elektrisch. Als belangrijkste reden geeft ruim de helft de hoge aanschafprijs, gevolgd door twijfels over de batterijconditie (37%) en de beperkte actieradius (25%). Dit is opmerkelijk omdat de gemiddelde prijs van een elektrische auto sinds begin dit jaar juist gedaald is van iets meer dan 41.000 euro naar circa 36.500 euro. De gemiddelde verkoopprijs van een elektrische auto ligt nog altijd ver boven de gemiddelde prijs van een benzineauto.

Veel onzekerheid over toekomst elektrisch rijden

Al zijn elektrische auto’s in prijs gedaald en is er bovendien een riante subsidie voor tweedehands (2000 euro) en nieuwe elektrische auto’s (2950 euro) beschikbaar. Toch blijft de gemiddelde vraagprijs dus voor veel mensen nog te hoog. In augustus werd bijna 50% minder gezocht naar elektrische auto’s dan naar benzineauto’s. Bovendien vindt de subsidie aanzienlijk minder gretig aftrek dan vorig jaar. Per eind augustus 2023 is er nog meer dan 50% van het budget voor nieuwe elektrische voertuigen beschikbaar en 31% voor gebruikte elektrische auto’s. Ter vergelijking: eind mei 2022 was de pot voor nieuwe elektrische auto’s al leeg en die voor gebruikte elektrische auto’s in juli.

Jasper Verweij, auto-expert bij Gaspedaal.nl vult aan: “Bovendien is er nog veel onzeker rondom de toekomst van elektrisch rijden in Nederland. Nu zijn elektrische auto’s vrijgesteld van wegenbelasting, maar het plan is dat vanaf 2026 af te schaffen. Ook gaat de bijtelling over 3 jaar omhoog van 16% naar 22%. Het maakt elektrische auto’s er niet aantrekkelijker op, en dat zien wij in onze cijfers terug.”

Elektrisch auto heeft flinke invloed op verzekeringspremie

Nederlanders die willen overstappen op elektrisch doen er goed aan om ook te checken wat dit voor de premie van hun autoverzekering betekent. Menno Dijcks, verzekeringsexpert van Independer, geeft aan: “Door de batterij zijn elektrische auto’s zwaarder dan vergelijkbare auto’s die rijden op benzine of diesel. Hierdoor veroorzaken ze meer schade bij een aanrijding. Bovendien zijn reparaties kostbaarder, vooral als het gaat om de accu. Dit zorgt voor een hogere premie. Het is dan ook zinvol om dit voor aanschaf goed te checken en de verschillende premies te vergelijken.”

Cookieinstellingen