NS: in oktober besluit over statiegeldautomaten op meer stations

Foto: SGN

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaan in oktober een besluit nemen over het plaatsen van statiegeldautomaten op meer treinstations.

Dat zei een woordvoerder van de NS. Die maand vindt een evaluatie plaats over het gebruik van de bestaande inzamelpunten op de centraal stations van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

De NS gaat bij die evaluatie kijken wat de ervaring van de reizigers is met die automaten om flesjes en blikjes met statiegeld in te leveren en hoe vaak de automaten worden gebruikt. Ook zal worden gekeken wat dan de beste plekken zouden zijn om eventueel meer automaten te plaatsen. Het is volgens de NS dan ook nog niet duidelijk op welke andere stations er inzamelpunten moeten komen.

De NS heeft een ambitie uitgesproken om dit jaar op zeventien stations automaten te plaatsen en om uiteindelijk op vijftig stations inzamelpunten voor statiegeld te hebben. Mensen krijgen dan via Tikkie het statiegeld gestort op de rekening. Het is ook mogelijk dat geld te doneren aan de Plastic Soup Foundation die strijdt tegen plasticvervuiling van het milieu. De automaten staan buiten de poortjes zodat ook mensen die niet met de trein reizen er gebruik van kunnen maken.

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu heeft gezegd dat er meer inzamelpunten voor statiegeld moeten komen, waaronder op meer treinstations.

Cookieinstellingen