Oud-gedeputeerde Geert Gabriels op verkiesbare plek GroenLinks/PvdA

<em>Geert Gabriëls in januari 2023 tijdens een zaailingenoogst in Sittard</em>
Geert Gabriëls in januari 2023 tijdens een zaailingenoogst in Sittard
Foto: SGN

Voormalig gedeputeerde Geert Gabriëls van GroenLinks staat op plek 15 van de concept-kandidatenlijst van GroenLinks/PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Volgens de meest recente zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos komt verenigd links uit op 20 zetels, dus het is niet ondenkbaar dat Gabriëls het gouvernement in Maastricht ook echt gaat verruilen voor Den Haag. Oud-gedeputeerde in Zeeland Anita Pijpelink van de PvdA staat op plek 22.

Gabriëls was tot deze zomer gedeputeerde voor onder meer Natuur en stikstof. Daarvoor was hij wethouder op ongeveer dezelfde onderwerpen in Weert. Momenteel is Gabriëls Statenlid voor GroenLinks in Limburg. In die provincie zit de PvdA in het nieuwe college, samen met onder meer de BBB. PvdA-fractievoorzitter in Limburg Aleida Berghorst zei eerder dat haar partij GroenLinks “met pijn in het hart” had losgelaten op de weg naar een nieuwe coalitie.

Als gedeputeerde in Zeeland hield ook Pijpelink zich bezig met natuur en stikstof. Volgens de kandidatencommissie van GroenLinks/PvdA brengt ze, mocht ze worden verkozen, “veel ervaring met zich mee naar Den Haag op bijvoorbeeld het gebied van klimaatadaptatie”.

Cookieinstellingen