Cyrille Niël opent cultureel seizoen van het Toon Hermans Theater

Foto: © Peter Schols

Over minder dan twee maanden is het zover, dat start op 3 november ook in het Toon Hermans Theater in Sittard het culturele theaterseizoen.

Dat nieuwe seizoen begint met de derde onemanshow van Sittardenaar Cyrille Niël: Op zuik nao get Gelök. Maar liefst drie voorstellingen mag hij doen in de grote zaal van het theater.

Tryout Op zuik nao get Gelök in Heerlen

Het is de eerste voorstelling nadat het Toon Hermans Theater is samengegaan met Parkstad Limburg Theaters. Deze feestelijke première is overigens niet de eerste keer dat Niël de voorstelling brengt voor publiek, er is namelijk al een voorstelling (try-out) op 29 oktober in Heerlen.

Try-out in Heerlen

“Ja, mensen vragen zich allemaal af waarom ik in Heerlen ga try-outen. Dat was eigenlijk puur praktisch. In Sittard was het theater een aantal maanden dicht in verband met verbouwingen. Dus was het op dat moment niet zeker of de try-out daar wel kon plaatsvinden. Een bijkomend voordeel is dat er dan meteen eens getest kan worden hoe het Heerlens publiek reageert, want deze voorstelling is wat breder ingestoken dan enkel Sittard. Dus wie weet, komt de voorstelling in 2024 ook nog eens in Heerlen,” aldus Cyrille.

“Inmiddels weet ik dat een try-out wel heel belangrijk is. Professionele cabaretiers try-outen wel 100 keer voordat ze een voorstelling in première laten gaan.” Cyrille moet het doen met één keer, maar dat is prima. “Het is fijn als je al weet waar je de lach kunt verwachten,” zo zegt hij.

Niël als schrijver

Cyrille schrijft zijn shows zelf, hoewel hij altijd de eerste opzet samendoet met zijn vrouw alias manager (Pauline Niël-Verhoef). “Zij komt met thema’s en denkrichtingen en schetst een grove lijn. Als ik enthousiasme voel, ga ik inkleuren.” De meeste inspiratie haalt hij uit de eenvoudige alledaagse beslommeringen. Er zit zoveel humor in de eenvoud. “Het belangrijkste vind ik de mensen een leuke avond bezorgen met sketches en muziek, maar ook wel om ze wat mee te geven. En dit op eigen wijze, zonder schreeuwerig te zijn of de politiek erbij te halen.” Op Zuik nao Get Gelök gaat over de maakbaarheid van geluk en de verwachtingen die hieromheen hangen. Maar vooral erg luchtig gebracht.

Opening Theaterseizoen in Sittard

“Ik voel me vereerd dat ik de openingsvoorstelling van het theaterseizoen in Sittard mag brengen. Het blijft bijzonder om te mogen spelen in het theater dat is vernoemd naar mijn grote voorbeeld, Toon Hermans.” Naast als cabaretier is Cyrille ook regelmatig actief als zanger van liedjes van Toon samen met Lissa Meyvis.

Er is veel interesse voor de nieuwe dialectvoorstelling van Niël, de verkoop verloopt voorspoedig. Maar er zijn zeker nog kaartjes te krijgen. “Ik ga alles geven om het theaterseizoen in Sittard fantastisch te laten starten!”

Speeldata Op Zuik Nao Get Gelök

Cookieinstellingen