Murals Julianatunnel naderen hun voltooiing

Foto: SGN

Ze zijn nog niet helemaal af, maar wel goed op weg naar hun voltooiing: de murals bij de tunnelingangen van de Julianatunnel in Geleen.

Erwtje en Nash zijn er – geholpen door het goede weer – voortvarend aan de gang met het aanbrengen van murals die een relatie hebben met het roemruchte Geleense mijnverleden, waarvan helaas nog maar enkele relieken in de openbare ruimte resteren. Met de murals wordt er extra aandacht gevestigd op een stuk lokale en landelijke historie, de mijnbouw, waaraan in de jaren zestig abrupt een einde kwam, met alle sociale en economische gevolgen van dien.

De creatie van Erwtje schept een 3D-illusie: uit een mijntunnel komt een persluchtlocomotief die een rits volgeladen mijnkarretjes trekt aangereden. Een rode stip op het fietspad voor de tunnelingang markeert het punt van waaraf het perspectief helemaal klopt en het beste een foto kan worden gemaakt. (Lees verder onder de foto.)

Aan de andere kant van de tunnel is Nash druk met het uitvoeren van zijn ontwerp. Daarop is tegen de achtergrond van een recyclingsymbool – wat staat voor innovatie en circulariteit – een trotse jongeman van de huidige generatie te zien die door een verrekijker terugkijkt naar het mijnverleden. In de lenzen van de verrekijker zie je de weerspiegeling van de kerktoren van Lindenheuvel en een aantal koeltorens.

Aan aandacht en waardering hebben beide graffiti-artiesten geen gebrek. Regelmatig stoppen er wandelaars en fietsers om de werkzaamheden te aanschouwen en een praatje met de kunstenaar te maken. Regelmatig passeren automobilisten die claxonnerend een blijk van waardering geven.

De murals worden deze week helemaal afgewerkt en worden aanstaande vrijdag officieel gepresenteerd.

Cookieinstellingen