Jeugdzorg: donkere wolken door forse bezuinigingen

Foto: CC0 via Pixabay

De jeugdzorg maakt zich grote zorgen over de plannen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.

“Boven de plannen voor de langere termijn hangen donkere wolken, in de vorm van forse ingeboekte bezuinigingen”, zegt voorzitter Ronnie van Diemen van de overkoepelende organisatie Jeugdzorg Nederland.

Gemeenten moesten dit jaar eigenlijk 374 miljoen euro bezuinigen op de jeugdzorg. Dat zou oplopen naar 570 miljoen euro in 2025. Na onderhandelingen werden die bedragen in april verminderd. Daardoor werden de bezuinigingen met in totaal 285 miljoen euro verlaagd. Maar het gaat nog altijd om 374 miljoen euro minder per jaar.

Het kabinet had eerder wel aangekondigd dat er extra geld komt om de werkdruk in de jeugdzorg te verminderen. Jeugdzorg Nederland is daar blij mee, maar volgens Van Diemen zal het “nog een hele tijd duren voor deze plannen leiden tot merkbare verbeteringen in de praktijk, terwijl de problemen nú heel groot zijn”.

Jeugdzorg Nederland is blij dat het kabinet armoede wil bestrijden. “Schulden, armoede en de gevolgen hiervan, zoals stress en dakloosheid, hebben grote impact op gezinnen. Het aanpakken van deze problemen helpt deze gezinnen en helpt daarmee ook om de druk op het jeugdstelsel te verlichten”, aldus Van Diemen.

Cookieinstellingen