G-debat voor mensen met een beperking in Sittard-Geleen

Foto: SGN

In navolging van Horst aan de Maas, Venlo en Nederweert vindt binnenkort ook in Sittard-Geleen een G-debat plaats.

Tijdens het G-debat gaan deelnemers met een beperking in gesprek met de raadsleden en wethouders. Er wordt besproken waar de deelnemers met een beperking tegenaan lopen, wat goed gaat in de gemeente en wat er volgens hen beter kan. Dit kan betrekking hebben op diverse thema’s zoals wonen, sporten, toegankelijkheid, vrije tijd, communicatie etc. Tijdens het debat kunnen raadsleden van de gemeente de deelnemers ondersteunen.

Tijdens het G-debat komen mensen met een beperking aan het woord

CDA-raadslid Gabriëlle Essing-Demandt riep in maart de gemeente middels een brief aan het College van B&W op om ook in onze gemeente een G-debat te houden. Op 2 november aanstaande is het zover. Het mooie aan het G-debat is dat de raadsleden, wethouders en burgemeester met de mensen met een beperking in debat kunnen gaan. Er wordt aldus met de mensen gesproken en niet over de mensen.

Het G-debat in Sittard-Geleen vindt plaats op donderdagavond 2 november vanaf 19:00 uur in de raadszaal in Geleen. De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Gabriëlle Essing-Demandt daarover: “We hebben vorige week dinsdag de eerste van de drie voorbereidingsbijeenkomsten gehad en het was echt hartverwarmend. De insteek was meer een brainstormsessie waar alle thema’s aan de orde kunnen komen. In de volgende bijeenkomst op 26 september gaan de deelnemers nader uitwerken en filteren. Mooi hoe de deelnemers thema’s aandragen waar zij tegenaan lopen en hoe zij de thema’s onder woorden kunnen brengen. We hebben gevraagd of de deelnemers de naam G-debat willen houden, omdat we zelf de naam niet optimaal vinden. Maar ze gaven allemaal aan dat zij nu eenmaal een beperking hebben en de naam willen handhaven!”

De deelnemers gaven ook aan dat ze zo zelfstandig mogelijk willen deelnemen aan de maatschappij en dat ze zoveel mogelijk willen participeren. Dat kan nu niet optimaal, omdat ze daarbij tegeneen aantal problemen aanlopen.

“We gaan overigens met de deelnemers nog een bezoek brengen aan de raadszaal, zodat ze aan de omgeving kunnen wennen,” aldus Gabriëlle, die verwacht dat het G-debat een mooie avond zal worden. “Maar wat ons betreft gaat het niet zozeer om deze avond, maar vooral om het vervolg!”

Meedoen aan het debat?

Ben je 18 jaar of ouder, heb je een beperking en woon je in de gemeente Sittard-Geleen? Dan kun je meedoen aan het G-debat. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Jackie Berents, PSW – [email protected] (of bel 0653829213) of naar Gabrielle Essing-Demandt – [email protected] (of bel 0647762465).

Daarnaast zijn de mensen altijd welkom op de publieke tribune op 2 november aanstaande. Wel graag even vooraf aanmelden via de zojuist genoemde e-mailadressen of telefoonnummers.

Cookieinstellingen