Bij nieuwe accijnsverhoging wisselt 1 op de 3 rijders auto in voor zuinige(re) variant

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wordt de accijns op benzine en diesel per 1 januari wel of niet verhoogd? Als het doorgaat, overweegt 1 op de 3 benzinerijders om de auto in te wisselen voor een zuiniger exemplaar.

Dit blijkt uit onderzoek onder 3.500 autobezitters door AutoTrack, waar maandelijks meer dan 1 miljoen mensen zoeken naar een tweedehands auto. Als de literprijs van benzine vanaf 1 januari naar 2,50 euro of meer stijgt, laat zelfs 42% zijn auto (vaker) staan.

Invloed huidige prijs op autobezitter

Ook de huidige benzineprijs geeft reden om het gedrag aan te passen. Zo laat 2 op de 10 automobilisten nu al (vaker) zijn auto staan. Als de literprijs van benzine vanaf 1 januari stijgt naar 2,50 euro of meer, overweegt zelfs 59% om zijn benzineauto in te ruilen of te verkopen. “Uit eerder onderzoek weten we dat maar liefst 96% van de Nederlanders niet wil overstappen naar een elektrische auto, onder meer vanwege de hoge aanschafprijs”, zegt Tim Roks, auto-expert bij AutoTrack. “Ook gaf het merendeel van de benzinerijders (53%) aan het liefst over te willen stappen naar een (zuinigere) benzine-auto. Begrijpelijk, want een elektrische occasion kostte op AutoTrack in augustus gemiddeld meer dan 36.000 euro en een tweedehands benzineauto slechts de helft.”

Fiets ook in trek

Ook de fiets wordt nog opvallend vaak als alternatief genoemd bij stijgende brandstofprijzen. Zo geeft 17,5% aan vaker de fiets te overwegen. Daarnaast gooit 1 op de 4 het over een andere boeg bij hogere prijzen. Roks van AutoTrack vult aan: “Het merendeel van die groep geeft namelijk aan geen andere mogelijkheid te zien dan doorrijden, ook bij een literprijs van meer dan 2,50 euro.”

Cookieinstellingen