College van B&W geeft terugkoppeling over energiearmoede tot en met september 2023

Foto: SGN

In een brief aan de gemeenteraad heeft het College van B&W van Sittard-Geleen terugkoppeling gegeven over energiearmoede tot en met september 2023.

Na een succesvolle proef start de Energieklusser vanaf september 2023, in samenwerking met vier woningcorporaties, op verschillende plekken in Sittard-Geleen.

Er is ook veel vraag naar energiecoaches en cadeaubonnen voor energiezuinig witgoed.

Energieklussers

Begin 2023 is de proef Energieklussers in de wijken Broeksittard, Stadbroek en Lindenheuvel afgerond. Energieklussers zijn langsgegaan bij huishoudens (huurders en woningeigenaren) die de energietoeslag hebben ontvangen. Zij gaven geen tas met energiebesparende producten (zoals de energiecoach), maar plaatsten deze producten direct in de woning en gaven advies over energie besparen. Er zijn in totaal 226 huishoudens geholpen. Met een score van 4.98 uit 5.00 waren inwoners heel tevreden.

Gemiddeld zijn er vier maatregelen per huishouden aangebracht. Vanaf september 2023 gaat de energieklusser weer op pad. De aandacht ligt nu op sociale huurwoningen met energielabels E/F/G. In ieder huishouden worden zoveel mogelijk van de volgende energiebesparende producten meteen aangebracht: ledlampen, tijdschakelaar, tochtstrip, waterbesparende douchekop, doorvoerschakelaar, douchetimer, radiatorfolie en een energiemeter. Het doel is om voor het einde van dit jaar meer dan 1.000 huishoudens te helpen.

Energiecoach

Naast de energieklussers, helpen ook energiecoaches inwoners bij het besparen van energie. Sinds oktober 2022 kunnen alle inwoners van de gemeente Sittard-Geleen gratis gebruikmaken van een energiecoach. Zij geven advies op maat over het besparen van energie, uitleg over de energierekening en een tas met energiebesparende maatregelen. In totaal zijn meer dan 500 huishoudens geholpen door een energiecoach. Energiecoaches zijn ook aanwezig bij (buurt)bijeenkomsten en informatiemarkten samen met maatschappelijk partners. Hier geven ze voorlichting en gaan ze in gesprek met inwoners.

Cadeaubonnen energiebesparende (witgoed)producten

Vanaf mei 2023 hebben inwoners met de laagste inkomens een cadeaubon ontvangen van € 600,- voor het kopen van energiezuinig witgoed of andere energiebesparende producten. Deze cadeaubon kan bij lokale en landelijke winkels gebruikt worden. Inwoners hebben het oude energie slurpend witgoed ingeruild voor energiezuinig witgoed. Dit helpt meteen bij het verlagen van de energierekening. Van de in totaal 2.900 beschikbare cadeaubonnen is de helft al gebruikt door inwoners. Naast de inwoners zijn ook de deelnemende ondernemers tevreden over de actie.

Vooruitblik

Naast de eerdergenoemde projecten wordt op meerdere gebieden aandacht besteed aan het tegengaan van energiearmoede. Zo zijn er lessen op basisscholen over het besparen van energie en wordt hard gewerkt aan het Nationaal Isolatie Programma. Begin volgend jaar volgt opnieuw een terugkoppeling van de belangrijkste projecten.

Cookieinstellingen