RIVM: weekcijfers coronavirus SARS-CoV-2 – 27 september 2023

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

In week 38 (18 – 24 september) steeg het landelijk gemiddelde aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 14% ten opzichte van de voorgaande week.

Afgelopen week steeg het aandeel deelnemers met COVID-19-achtige klachten licht in Infectieradar(externe link) vergeleken met de week ervoor (van 3,0% naar 3,2%). Het dagelijks gemiddeld aantal ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 steeg licht met 9%.

Sinds juli zien we in het algemeen een stijgende trend in het aantal virusdeeltjes in het rioolwater, het deel van Infectieradar deelnemers met COVID-19-achtige klachten of een positieve testuitslag en het aantal ziekenhuisopnames.

Virusvarianten

Zowel in het rioolwater als in de kiemsurveillance worden veel verschillende XBB varianten gevonden. EG.5, een XBB.1.9 subvariant die recent door de WHO(World Health Organization ) (World Health Organization) aangemerkt is als ‘Variant of Interest’, was in week 37 de meest aangetroffen variant in het rioolwater en is ook de meest voorkomende variant in de kiemsurveillance. BA.2.86, een BA.2 subvariant die de afgelopen weken op meerdere plekken in de wereld is gemeld, is inmiddels enkele malen aangetroffen in de kiemsurveillance en ook op steeds meer locaties in het rioolwater. Deze variant toont veel genetische verschillen ten opzichte van de andere varianten die nu circuleren en wordt daarom wereldwijd nauwlettend gevolgd. Er zijn nu geen aanwijzingen dat deze (sub)varianten ziekmakender zijn dan de eerdere omikronvarianten.

Cookieinstellingen