Honderden wetenschappelijke instellingen open voor publiek

Foto: LSC/Alex Nitz, CC0, via Wikimedia Commons

Kinderen en volwassenen kunnen zich twee dagen lang storten op de wetenschap. Het is zaterdag en zondag weer het Weekend van de Wetenschap.

Meer dan driehonderd locaties in het hele land doen daaraan mee. Het thema is “Hoe werkt het?”.

Bezoekers kunnen onder meer hacken in Arnhem en een vliegtuig besturen vanuit een simulator op de Hogeschool van Amsterdam. Bij het Museon in Den Haag kunnen ze de stad van de toekomst bouwen in de game Minecraft. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder houdt in het Rijksmuseum Boerhaave twee interactieve ‘speedlezingen’ over hersenen. In Maastricht kunnen mensen meer leren over de Einstein Telescoop, een grote detector van zwaartekrachtgolven die Nederland, Duitsland en België samen onder de Limburgse heuvels willen bouwen. Museum Naturalis legt uit hoe dinosaurussen worden geprepareerd en hoe kunstmatige intelligentie insecten en hun geluiden kan herkennen. Ook ruimtevaarttestcentrum ESTEC in Noordwijk opent zijn deuren en in het Drentse Exloo kunnen mensen in opblaasbare tenten door het heelal reizen. In Haarlem is de doop van de eerste boot die met een 3D-printer is gemaakt.

Het weekend wordt zaterdagochtend afgetrapt door demissionair wetenschapsminister Robbert Dijkgraaf. Tiktokker Koen van der Jagt (@feitjedagelijks), neurowetenschapper Kayla Green en bioloog Mátyás Bittenbinder zijn de ambassadeurs. Daarnaast wordt voor elk jaar een onderzoek uitgevoerd tijdens het weekeinde. Dit jaar is het onderwerp “Hoe nieuwsgierig ben jij?” Proefpersonen krijgen filmpjes te zien en moeten daarna vragen beantwoorden. De onderzoekers zijn nieuwsgierig naar wat nieuwsgierigheid precies is en hoe die verschilt tussen mensen.

Cookieinstellingen