Online test helpt mantelzorgers

Foto: CC0

Sittard-Geleen en Heerlen zijn de eerste gemeenten in Limburg waarvan inwoners de mantelzorgtest kunnen doen.

De mantelzorgtest geeft een beeld van hoe zwaar een mantelzorger wordt belast. Mantelzorgers die de test invullen krijgen daarna praktische tips en een overzicht van (lokale) hulp bij zorg voor hun naaste.

Veel taken

Mantelzorgers hebben vaak veel petten op. Naast het gewone, dagelijkse werk zijn ze kok, chauffeur en verzorger voor iemand anders. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Vaak hebben mantelzorgers zelf niet in de gaten hoeveel ze doen. Of hoe weinig tijd er overblijft voor henzelf.

Effectief hulpmiddel

De Mantelzorgtest bleek eerder al in de Brabantse gemeenten Tilburg, Breda en Moerdijk een effectief hulpmiddel. Meer dan 70 procent van de gebruikers gaf aan dat zij meer inzicht hebben gekregen in hun mantelzorgtaken. En 40 procent gaf aan dat zij mantelzorg beter vol kunnen houden door het relevante hulpaanbod dat uit de Mantelzorgtest naar voren kwam. Daarom is samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afgesproken dat meer gemeentes gebruik gaan maken van de Mantelzorgtest. Mantelzorgers in Sittard-Geleen kunnen vanaf 4 november terecht op sittardgeleen.mantelzorgtest.nl.

Cookieinstellingen