GroenLinks-PvdA wil kosteloze vervanging ‘papieren’ na geslachtswijziging

<em>Regenboogvlag op het Hub. Dassenplein</em>
Regenboogvlag op het Hub. Dassenplein
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Gemeenteraadslid Amani Boukhrissi (GroenLinks-PvdA) heeft het College van B&W schriftelijk een aantal vragen gesteld.

Boukrissi vraagt het College van B&W in haar brief onder meer om de mensen die een geslachtsverandering ondergaan te ondersteunen door hen kosteloos het eerste paspoort (€77,85), rijbewijs (€48,15) of ID-kaart (€70,35) te laten vervangen.

Zolang de nieuwe Transgenderwet er nog niet is betalen mensen die een geslachtsverandering willen ondergaan 250 euro voor gesprekken met deskundigen. Daar komt dan nog 65 euro bij voor een door die deskundigen afgegeven schriftelijke verklaring.

GroenLinks-PvdA is van mening dat Sittard-Geleen als Regenbooggemeente de LHBTI+-gemeenschap moet ondersteunen. Het verlagen van de kostendrempel voor transgender mensen, intersekse mensen en non-binaire mensen kan  helpen bij de emancipatie van deze groepen. De overheid kan met het vergoeden van die kosten uitstralen dat zij zich inclusief opstelt en seksuele- en genderminderheden respecteert en erkent.

Diverse andere Regenbooggemeenten, waaronder Maastricht, hebben recentelijk maatregelen ingevoerd waardoor het kosteloos aanvragen van een nieuw paspoort, identiteitskaart en/of rijbewijs ter vervanging mogelijk is na een geslachtswijziging.

De GroenLinks-PvdA-fractie wil daarom graag weten hoeveel inwoners van de gemeente Sittard-Geleen sinds 2018 een geslachtswijziging hebben doorgevoerd in de Basisregistratie Personen (BRP) en of het College bereid is om in Sittard-Geleen eveneens kosteloze vervanging van het eerste nieuwe paspoort, identiteitskaart en rijbewijs te overwegen in het geval van een geslachtswijziging in de BRP?

Verder vraagt de fractie of het College bereid is om, in afwachting van de nieuwe transgenderwet, de kosten voor de deskundigenverklaring en beoordeling te vergoeden en de gemeenten Nijmegen, Utrecht, Deventer, Rotterdam en Zwolle hierin te volgen en of dit – net zoals in Arnhem – ook met terugwerkende kracht kan.

Cookieinstellingen