Risico op kanker is aanzienlijk te verlagen door gezonde leefstijl

Foto: © Freep!k

KWF Kankerbestrijding meldt dat volgens een onderzoek van TNO jaarlijks veel gevallen van kanker kunnen worden voorkomen.

Volgens het onderzoek dragen een ongezonde leefstijl en wonen in een ongezonde leefomgeving in Nederland bij aan de kans om kanker te krijgen. Jaarlijks kunnen mogelijk tot zo’n 40.000 kankergevallen worden voorkomen met maatregelen die het makkelijker maken voor mensen om onder andere niet te roken, gezond te eten en zich goed te beschermen tegen de zon. Voor mensen die wonen in een ongezonde leefomgeving, bijvoorbeeld dicht bij vervuilende industrie, zijn er natuurlijk maatregelen nodig aan de kant van de vervuiler.

Wat leefstijl betreft wijzen de nieuwe cijfers uit dat roken met afstand koploper blijft als veroorzaker van kanker in Nederland, aldus KWF. Jaarlijks kunnen naar schatting 19.095 diagnoses, 16 procent van alle kankergevallen, hieraan toegeschreven worden. Andere belangrijke oorzaken zijn blootstelling aan de zon met 6374 gevallen per jaar, circa 5 procent van alle kanker, en ongezonde voeding met 6452 diagnoses, ook zo’n 5 procent. “Daarbij gaat het vooral om weinig fruit, groente en voedingsvezels en te veel bewerkt vlees”, meldt KWF.

Cookieinstellingen