Erfgoedcentrum zet jubilerende vrijwilligers in het zonnetje

Foto: SGN

Bij Erfgoedcentrum De Domijnen/Regioarchief Sittard-Geleen werken naast een aantal vaste krachten zo’n 70 vrijwilligers.

Zij houden zich – vaak al jarenlang – bezig met het digitaal ontsluiten van oude archieven. Dat doen ze onder meer door het scannen van oude documenten en geschriften, het transcriberen (vertalen) van voor de leek onleesbare oude teksten, het digitaliseren van (oude) kadastergegevens en kaarten, het digitaliseren van oude persoonskaarten, foto’s, dia’s, rouwbrieven en bidprentjes en het invoeren van de verwerkte informatie in een database. Er komt een grote verscheidenheid aan ervaring en kennis bij kijken. De ingevoerde informatie wordt – voor zover van toepassing volgens de regels van de privacywetgeving – onder meer ontsloten via regioarchiefsittard-geleen.nl en via aezel.eu, een website die een mooi inzicht biedt in de gelaagde geschiedenis van ons lokaal erfgoed. Op aezel.eu vind je dan ook allerlei verzamelingen, informatie over personen, boeiende verhalen en inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling van onze regio door de jaren heen. De website is daarmee een soort van tijdmachine.

Erfgoedcentrum De Domijnen/Regioarchief Sittard-Geleen heeft afgelopen week een zevental vrijwilligers in het zonnetje gezet: zij houden zich met veel genoegen al 12,5 jaar bezig met het in kaart brengen en ontsluiten van interessante informatie over ons verleden. Op de foto boven dit bericht, van links naar rechts, de jubilarissen: Rob Vader, Dorus Triebel, Jean Fijen, Henk Widdershoven, Roy Willemsen, Lucienne Claessen en Jo Thomas.

Regioarchiefsittard-geleen.nl en aezel.eu groeien mede dankzij hun inzet uit tot mooie online onderzoeksbronnen voor iedereen die is geïnteresseerd in de geschiedenis van stad en regio. De websites bieden ook voor mensen die genealogisch onderzoek willen doen een aantal nuttige handvatten.

Cookieinstellingen