Winnaars SLIM EU Jazz Young Talent Award 2023 bij Pitboel

<em>Chimaera</em>
Chimaera
Foto: via Pitboel Theater Sittard

Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek organiseerde 28 augustus jongstleden in samenwerking met Cultura Nova, De Nieuwe Nor en Heerlen Jazz in Heerlen, de EU Jazz Young Talent Award 2023.

Voor deze wedstrijd mogen amateur- en aankomende professionele jazz musici/bands zich in een van de twee categorieën inschrijven: tot en met 17 jaar en van 18 tot en met 29 jaar. Vanwege de Covid=19 pandemie werd de wedstrijd dit jaar voor het eerst sinds 2019 weer georganiseerd. Het aantal aanmeldingen was overweldigend en de deelnemer waren van zeer hoge kwaliteit.

In de categorie tot en met 17 jaar won de jonge drummer Raf Bessems met zijn Daltonics de Award; een bronzen beeld ‘snap your finger’, gemaakt door kunstenaar Marc Truijen en een mooie geldprijs van €800. Voor deze jonge winnaar organiseert SLIM binnenkort in Heerlen een apart concert.

In de categorie 18 tot en met 29 jaar was de concurrentie hevig, zodat er ad hoc een Aanmoedigingsprijs in het leven werd geroepen. Die kwam toe aan het veelbelovende duo Chimaera.

De Award en een geldprijs van €1200 ging uiteindelijk naar het Marco Ullstein Quintet, bestaande uit musici vanuit de hele wereld, maar allen studerende aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Tijdens een Concertweekend – op zaterdag 9 december in Pitboel Theater Sittard en zondag 10 december in ECI Cultuur Fabriek Roermond – treden Chimaera en het Marco Ullstein Quintet op voor jazzminnend Limburg.

Chimaera

Chimaera is het muzikale duo bestaande uit pianist Willem Suilen en zangeres Renée Steenvoorden. Renée en Willem ontmoetten elkaar op het conservatorium van Brussel. In deze inspirerende omgeving hebben hun wegen zich gekruist. Hun muzikale klik en de gezamenlijke voorliefde voor lyrische melodieën, bracht deze Limburgse Brusselaars samen. De vrijheid die het spelen in duo met zich meebracht, liet hen niet meer los. Tijdens de pandemie verloren ze elkaar even uit het oog, maar sinds 2022 hebben ze de draad weer opgepakt. Gedurende de vele gezamenlijke treinritten tussen Venlo en Eindhoven, besloten ze opnieuw samen te gaan werken. Ze hebben een gevarieerd repertoire samengesteld van hun favoriete muziek en eigen werk. Laat je verrassen door een samensmelting van lyrische melodieën, gevoelige teksten en ritmische virtuositeit.

Marco Ullstein Quintet

Het Marco Ullstein Quintet combineert op vakkundige wijze jazztraditie met hedendaagse elementen door de unieke instrumentatie van vibrafoon, tenorsaxofoon, gitaar, bas en drumstel. Onder leiding van vibrafonist en componist Marco Ullstein, wordt de muziek van het kwintet gekenmerkt door zijn melodische en zorgvuldig gearrangeerde composities, met een herkenbare mix van instrumentale stemmen.

Door de rollen van de instrumenten te veranderen door elk stuk heen wordt een verscheidenheid aan geluiden en pakkende passages gecreëerd, die de uitzonderlijke muzikaliteit als ensemble en van elk lid als solist naar boven brengen. Geïnspireerd door jazzgrootheden als Brian Blade, Gary Burton, Chick Corea en anderen.

Alle leden van de band zijn doorgewinterde jazzmuzikanten die momenteel studeren of hebben gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze in de loop der jaren zowel muzikaal als persoonlijk een sterke band hebben ontwikkeld. Deze synergie stelt het kwintet in staat om een strakke, genuanceerde klank te bereiken die traditionele en moderne jazzelementen mengt.

In maart 2023 ontving het kwintet de eerste prijs van de Grachten Festival Jazz Wedstrijd in Amsterdam.
Het kwintet bestaat uit Marco Ullstein (vibrafoon), Pietro Mirabassi (tenorsaxofoon), Emiliano Roca (gitaar), Arjun Ramdas (double bass) en Francesco V. Parsi (drums).

Plaats: Pitboel Theater
Adres: Montgomerystraat 26, Sittard
Datum: zaterdag 9 december
Aanvang: 20:00 uur
Entree: € 7,50
www.pitboeltheter.nl

Cookieinstellingen