Rondleidingen Frankenhofmolen

<em>Frankenhofmolen</em>
Frankenhofmolen
Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Bij de Frankenhofmolen aan de Weijerweg 4, 6291 NL Vaals, inclusief het bijbehorende molenlandschap, wordt op 9 en 23 december door Het Limburgs Landschap om 10:30 uur een exclusieve rondleiding verzorgd.

Deelname kost 7 euro per persoon; aanmelden is verplicht via www.limburgs-landschap.nl/kalender. Let op: meld u tijdig aan, want het aantal plaatsen is beperkt.

Sinds de aankoop van de Frankenhofmolen met het bijbehorende molenlandschap heeft Het Limburgs Landschap veel werk verzet. De molen is gerestaureerd, het watermolenlandschap hersteld en er is een expositie ingericht. De Frankenhofmolen is van oorsprong een pre-industriële watermolen die gebouwd is aan het begin van de 17e eeuw. De molen heeft door de jaren heen diverse functies gehad waaronder kopermolen, velbereidersmolen, volmolen, textielfabriek en graanmolen.

Textielindustrie

De Frankenhofmolen is een industriële watermolen die ook wel ‘de volmolen’ wordt genoemd. In de 18e eeuw stond textiel uit de regio Aken, Vaals, Luik hoog aangeschreven in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote bedrijvigheid was. De Frankenhofmolen maakte met haar molenvijvers en stuwwerken onderdeel uit van het grote watermolenlandschap gelegen in het dal van de Zieversbeek. In de tijd van de textielindustrie werd er in de Frankenhofmolen onder andere wol gevilt waar men vervolgens aan het einde van het textielproces uniformen van kon maken.

Cookieinstellingen