Veilig binnen stoken met minder geur- en rookoverlast voor de omgeving

Foto: © Freep!k

Het kwik daalt, de winter staat voor de deur. En dan wordt en natuurlijk meer gestookt. Bij het gebruik van houtkachels kan dat overlast opleveren.

Heeft u een open haard of houtkachel? Hieronder leest u 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken.

Wanneer u in huis uw houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen zoals fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen zorgen voor schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Wilt u toch de houtkachel, pelletkachel of open haard aansteken? Denk dan aan uw buren en raadpleeg eerst de Stookwijzer voordat u gaat stoken. De volgende tips helpen bij het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen:

  1. Ga naar www.stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
  2. Stook alleen droog hout.
  3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
  5. Laat de schoorsteen minimaal één keer per jaar goed vegen. Hiermee voorkomt u schoorsteenbrand.
  6. Zorg voor goede luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  8. Controleer regelmatig of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

veilig stoken

Cookieinstellingen