45-jarig jubileum Maasland Kozakkenkoor

Foto: Maaslands Kozakkenkoor

Dit jaar viert het Maasland Kozakkenkoor uit Grevenbicht haar 45-jarig bestaansjubileum.

Om die gelegenheid luister bij te zetten zal het koor een jubileumconcert verzorgen op zaterdag 9 december 2023 in het Oude Salviuskerkje in Limbricht. Dit jubileumconcert staat in het teken van 45 jaar Maasland Kozakkenkoor, hetgeen betekent dat de allereerste liederen die werden gezongen nu ook op het menu staan. Uiteraard zullen ook andere schitterende gezangen de revue passeren.

Hoe het allemaal begon

We schrijven het jaar 1978, toen het dierenpark (Kasteelpark) in Born in grote financiële moeilijkheden verkeerde. Een groep vrienden van dit dierenpark stak de koppen bij elkaar. Er werd een grootscheepse actie op touw gezet middels een 10-daags feestprogramma, waaraan spontaan werd meegewerkt door vele verenigingen en particulieren uit de (voormalige) Gemeente Born en omgeving.

Op de slotavond van deze feestmarathon was er een uitbundige feestelijke stemming, omdat deze actie een overweldigend succes was geworden. In die feestelijke stemming kwam een aantal leden van het toenmalige revuegezelschap Theater Komiek uit Grevenbicht, Maasdorp met een bloeiend verenigingsleven, spontaan op het idee om live op het toneel het beroemde Wolgalied uit Der Zaréwitsch van Franz Léhar ten gehore te brengen.

Uit de voorraad oude kleren, die waren opgehaald door Jong Nederland om tijdens de actie te verkopen, werden Russisch lijkende uniformen gemaakt. Bert Ramakers trad op als solist, terwijl anderen zorgden voor de muzikale begeleiding. Het was een daverend succes en het was een lust om te horen hoe hier de geboorte plaatsvond van een vriendenclub. Er werden liederen van allerlei aard gezongen, maar de ‘Slavische’ liederen trokken alle aandacht en iedereen zong naar hartenlust mee. Tot plotseling iemand zei: laten we eens met een aantal mensen proberen om specifiek Russische of Slavische liederen te gaan zingen, want in deze regio is er op dit gebied niets te vinden.

De koppen werden bij elkaar gestoken en zo werd het idee geboren om een ‘Russisch’ koor op te richten met de toepasselijke naam Maasland Kozakkenkoor. In de directe omgeving werden goede zangers aangetrokken zodat na enkele repetities in januari 1979 de première kon plaatsvinden. En zo stonden 12 ‘kozakken’ voor het eerst op de planken in Gemeenschapshuis Oos Hoes (nog steeds het repetitielokaal) in Grevenbicht.

De eerste stap naar een blijvend succes was gezet. Het stimulerend effect van dit succes zou de komende jaren haar vruchten afwerpen. Met veel enthousiasme en spontaniteit werden (en worden) nog steeds de repetities op de woensdagavond trouw bezocht. Tal van optredens volgden in eigen regio en daarbuiten, in België, Duitsland en Luxemburg.

De huidige samenstelling van het koor bestaat uit 18 mannenstemmen, waaronder enkele solisten. De zangers komen voornamelijk uit de Gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Roermond, Maasgouw, Peel en Maas en België. Het koor wordt muzikaal ondersteund door een eigen accordeonist, ofschoon de meeste liederen à capella worden gezongen. Bert Ramakers is vanaf de oprichting tot op heden de muzikaal leider van dit gezelschap. Verder presenteert het Maasland Kozakkenkoor zich in authentiek Russische kledij.

In het Russische landschap zijn veel variaties, zoals bergstreken, toendra’s, steppen en moerassen. Deze variaties vind je terug in de muziek van het Maasland Kozakkenkoor. De muziek is boeiend tot aan de laatste noot. Russische en Slavische gebruiken worden in zang tot uiting gebracht met passie, vol overgave, melancholisch, wervelend, soms vrolijk en meeslepend. Het omvangrijke repertoire omvat muziek uit Rusland, Polen, Oekraïne, Kroatië, Tsjechië, Dalmatië, Slovenië, Italië, Frankrijk en Duitsland en met name koorwerken, uitermate geschikt voor het opluisteren van eucharistievieringen. Een aantal van deze geestelijke composities, overwegend gezongen in de Slavisch-Byzantijnse ritus, passen bovendien perfect bij wereldlijke uitvoeringen. Verder beschikt het Maasland Kozakkenkoor over een enorm repertoire aan volksliederen. Deze grijpen terug op de geschiedenis en de traditie van het Russische en Oekraïense volk. Ze variëren van zeer melancholieke tot buitengewoon uitbundige liederen, zoals De Twaalf Rovers, het ‘eenzame klokje’, ‘avondklokken’, Stenka Razin, Ei Uchnjem, enzovoorts.

Het is niet voor niets, dat naast de reguliere optredens het Maasland Kozakkenkoor eucharistievieringen opluistert in de Slavisch-Byzantijnse ritus met overige bijbehorende (kerk)gezangen. Ook de opluistering van huwelijken en Kerstconcerten staan op het programma.

Enkele malen trad het koor op met het beroemde Trio St. Petersburg uit Rusland, beter bekend door haar optreden met André Rieu en zijn Johann Straussorkest.

Of het nu gaat om het oproepen van de majestueuze mystiek van een orthodoxe eredienst of om de uitgelaten vrolijkheid van Russen en/of Oekraïners, het Maasland Kozakkenkoor weet de juiste toon te treffen.

Jubileumconcert

Het jubileumconcert vindt plaats op zaterdag 9 december aanstaande in het Oude Salviuskerkje aan de Platz 2 in Limbricht. Aanvang 19:30 uur, deur open vanaf 19:00 uur. Entree 10 euro in de voorverkoop, 12,50 euro aan de dagkassa. Reservering van kaarten via Frans Pernot, telefoon 0464857671 of 0613697757. Bij reservering van de plaatsen dient het geld te worden overgemaakt op IBAN NL22 RABO011.72.16.593.

 

Cookieinstellingen