Week tegen Kindermishandeling is voorbij, maar aandacht moet blijven!

Foto: © Freep!k

Afgelopen week, van 20 tot en met 26 november, was het de Week tegen Kindermishandeling.

Ook de Gemeente Sittard-Geleen deed mee aan de nieuwe campagne van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. ‘Knuffels kunnen niet praten, jij wel’ was het thema van de campagne. Knuffels geven vaak troost, maar kunnen niet praten. Zij zijn vaak de ‘stille getuige’ van wat er gebeurt. Met de campagne werd erop gewezen dat ook mensen kindermishandeling kunnen zien, horen of vermoeden. Om erger te voorkomen moet elk vermoeden bespreekbaar worden gemaakt.

Wat is er gedaan?

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling hebben alle basisscholen in Zuid-Limburg het boek ‘Sam en het niet leuke geheim’ gekregen, over dat het vertellen van iets dat niet leuk is beter is dan het wegstoppen. Een aantal instanties in de regio zoals Veilig Thuis, Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en gemeenten hebben praatboeken ontvangen om uit te delen aan kinderen tussen 4 en 12 jaar die in een onveilige situatie opgroeien en die daardoor te maken krijgen met veiligheidsafspraken en de genoemde instanties. Ook hebben we online campagne gevoerd, zijn pennen met daarop de meldcode* verdeeld onder de Zuid-Limburgse gemeenten en hebben de toegangen van gemeenten een spel gekregen over de meldcode.

Regiovisie

De Week tegen Kindermishandeling sluit aan bij de ambitie uit de regiovisie Geweld Hoort Nergens Thuis Zuid-Limburg om de schadelijke gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling te beperken. De gemeenteraad heeft tijdens de raadsvergadering van 7 mei 2020 deze regiovisie vastgesteld.

* Sinds 2013 is de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling van kracht. Alle organisaties die werken met kinderen en volwassenen moeten een meldcode hebben en medewerkers in staat moeten stellen daarmee te werken. Doel van de meldcode is professionals te helpen eerder en beter te handelen als zij vermoeden dat een gezinslid thuis mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt.

Cookieinstellingen