Einde INTERREG Euregio Maas-Rijn V-A kaderproject ‘People to People’

Foto: CC0

“Nabijheid creëert nieuwigheid”: onder dit motto werd het INTERREG Euregio Maas-Rijn V-A kaderproject People to People meer dan 6 jaar lang ondersteund.

In deze jaren werden 37 grensoverschrijdende microprojecten ondersteund met ongeveer 800.000 euro EFRO-subsidie. 127 partners uit alle partnerregio’s van de Euregio Maas-Rijn en Rijnland-Palts waren bij deze microprojecten betrokken. Op 29 november 2023 vierde de Euregio Maas-Rijn de afronding van dit succesvolle financieringsproject.

Van burgers voor burgers

In 2017 heeft de Euregio Maas-Rijn het kaderproject People to People gelanceerd, het enige INTERREG-project dat EFRO-middelen kan toewijzen aan grensoverschrijdende, op de burger gerichte initiatieven. Zoals de naam al aangeeft richt het fonds People to People zich op grensoverschrijdende samenwerking waarbij de burger centraal staat, met als doel de grensregio te verrijken met nieuwe ervaringen en de levenskwaliteit van de mensen in de Euregio Maas-Rijn te verbeteren. Talrijke grensoverschrijdende initiatieven voor en met burgers zijn ondersteund door het People to People Fund.

Zes jaar ondersteuning van burgergerichte microprojecten

Onder het motto “Nabijheid creëert nieuwigheid” voerden de microprojecten een breed scala aan activiteiten uit om het bewustzijn van grensoverschrijdende ontmoetingen te vergroten. Verenigingen, organisaties, openbare instellingen, bezoekers en burgers konden ideeën en kennis uitwisselen: in totaal zijn de afgelopen 6 jaar meer dan 14.000 mensen bereikt door de People to People microprojecten.

People-to-People projecten droegen inhoudelijk onder meer bij aan waardevolle themavelden als cultuur, burgerparticipatie en natuur en milieu.

Euregio Maas-Rijn (EMR) ervaar en voel je nergens meer dan in de samenleving en samenwerking van de mensen die hier wonen. Het zijn onze verenigingen en andere organisaties die het leven in deze grensregio zo kleurrijk maken. Daarom was het slotevenement People to People vooral een eerbetoon aan de projectorganisatoren die, dankzij de steun van het fonds, onze grensregio nog kleurrijker en levendiger hebben gemaakt en ons nog dichter bij elkaar hebben gebracht.

Wat gebeurt er hierna?

Na een terugblik op enkele jaren van succesvol uitgevoerde microprojecten en een succesvol kaderproject People to People, onthulde de directeur van de EGTS Euregio Maas-Rijn aan de aanwezigen wat er in 2025 wordt verwacht: een nieuw kaderproject onder de naam “Small Project Fund” (Euregionaal Kleine Projecten Fonds) zal worden ingediend in het kader van het nieuwe INTERREG VI-A-programma Maas-Rijn. Projectorganisatoren kunnen zich verheugen op een aanzienlijke vermindering van de administratieve last van aanvragen, zodat aanvragers zich kunnen concentreren op het belangrijkste, namelijk hun project: “Een van onze belangrijkste doelen is om het voor toekomstige aanvragers zo makkelijk mogelijk te maken om EFRO-financiering aan te vragen. Op deze manier bereiken we ook andere doelgroepen die anders misschien niet zulke ingewikkelde aanvraagprocedures zouden durven te doorlopen,” legt Michael Dejozé, Directeur van de EGTS Euregio Maas-Rijn, uit.

Emile Roemer, gouverneur van de Nederlandse provincie Limburg en voorzitter van de EGTS Euregio Maas-Rijn: “Het is belangrijk dat burgers in onze grensregio ondersteund worden in hun ideeën voor grensoverschrijdende activiteiten. Dankzij “People to People” en het toekomstige fonds voor kleine projecten kunnen we EFRO-middelen uit het INTERREG-financieringsprogramma rechtstreeks aan de mensen in de Euregio Maas-Rijn doorgeven. Op deze manier worden Europese middelen ook toegewezen aan kleine, maar effectieve projecten, die vaak net zo veel, zo niet meer invloed hebben op het Euregionaal/Europees samenleven dan grote projecten.”

Cookieinstellingen