Open dagen voormalig NAVO Hoofdkwartier

Foto: © Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

Het geheime ondergrondse hoofdkwartier van de NAVO bij Maastricht in de Cannerberg werd in 1992 gesloten.

In de tijd van de Koude Oorlog werd vanuit dit geheime hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Op 28 en 29 december viert Het Limburgs Landschap tien jaar rondleidingen in deze bijzondere groeve met twee open dagen met extra rondleidingen door de Bosberg, het deel van de Cannerberg waarin het ondergronds hoofdkwartier van de NAVO was gevestigd.

Bijzonder Koude Oorlog monument viert jubileum met speciale open dagen in de kerstvakantie

In 1992 werd het complex gesloten en ontmanteld omdat de dreiging van de Koude Oorlog was verdwenen, maar het thema lijkt nu weer actueler dan ooit. Sinds 2013 is er een enthousiaste vrijwilligersgroep van Het Limburgs Landschap actief die rondleidingen verzorgt. Deze groep heeft de laatste jaren ook hard gewerkt aan de verdere inrichting van de groeve met als kroon op hun werk de recent ingerichte Pilot Briefing Facility, die is overgebracht vanuit de bunkers van de Britse militaire vliegbasis RAF Brüggen. De vrijwilligers proberen op deze manier bezoekers een beeld te schetsen van wat er zich tijdens de Koude Oorlog in dit geheime hoofdkwartier heeft afgespeeld.

Jubileumboek

Mede ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum presenteert Stichting Historische Reeks Maastricht deze maand een bijzonder boekwerk over dit unieke erfgoed. Dit naslagwerk is vanaf 15 december te koop via de website van SHRM of op donderdag 28 en vrijdag 29 december tijdens de open dagen in de NAVO groeve.

Praktische informatie

Op donderdag 28 en vrijdag 29 december zijn er in de ‘NAVO-berg’ de gehele dag extra rondleidingen. Een enthousiaste groep gidsen, waaronder veel oud-medewerkers van het NAV-Hoofdkwartier, staat voor u klaar om in twee uur tijd de Koude Oorlog te laten [her] beleven. Voor € 7,00 per persoon (Beschermers van Het Limburgs Landschap ontvangen korting) kunt u een ticket kopen via onderstaande link:

Fotobijschrift: Herleef de Koude Oorlog. Bestel uw ticket via www.limburgs-landschap.nl/activiteiten/kalender voor de decemberopenstelling in het voormalig NAVO hoofdkwartier in de Cannerberg bij Maastricht, inclusief bezoek aan de Pilot Briefing Facility. Foto: Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

 

Noot voor redactie: informatie Stichting het Limburgs Landschap, Loek Hendrikx, +31651842962 of [email protected].

 

Cookieinstellingen