Gemeenten willen de mogelijkheid krijgen om AI in te zetten

Foto: © Freep!k

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om zogenoemde generatieve AI in te zetten voor hun inwoners, vindt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Zulke technologie kan nuttig zijn, bijvoorbeeld ter ondersteuning bij het beantwoorden van bezwaarschriften of het voldoen aan Woo-verzoeken (Wet open overheid) van burgers.

De stellingname van VNG dinsdag is een reactie op een Kamerbrief van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) op maandag. Daarin schreef ze dat bepaalde vrij beschikbare vormen van AI, zoals ChatGPT, “in beginsel” niet gebruikt mogen worden door Rijksorganisaties. Dit om mogelijke problemen en risico’s omtrent privacy en auteursrecht.

Volgens Van Huffelen zijn er wel mogelijkheden als de aanbieder en de gebruiker van AI “aantoonbaar voldoen aan de geldende wet- en regelgeving”. De gemeenten, aldus VNG, willen graag antwoord op de vraag welke leveranciers en toepassingen dat dan zijn. “Dit inzicht ontbreekt op dit moment”, aldus de organisatie.

Wat er wel mogelijk is wil Van Huffelen in kaart brengen, schrijft ze. Zo worden “in veilige en gecontroleerde omgevingen” proefprojecten gedaan en komt er een inventarisatie van wat er al wordt gedaan op het gebied van AI binnen de Rijksoverheid. Ook wil de staatssecretaris om tafel met aanbieders om “de mogelijkheden te onderzoeken” rond deze “potentieel kansrijke technologie”.

Cookieinstellingen