Marotte Grootvorst Fernao I onderscheiden door SLV

Foto: SGN

De Samewirkende Limburgse Vastlaovesvereiniginge (SLV) hebben vanmiddag Grootvorst Fernao I van de Marotte geëerd met een onderscheiding.

De uitreiking vond plaats tijdens de jaarlijkse seniorenzitting die in samenwerking met De Zonnebloem in het Toon Hermans Theater in Sittard werd gehouden.

Fernao Schmeits viert dit jaar zijn 4×11-jarig jubileum bij stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd. Na het 9×11-jarig jubileum van De Marotte en carnaval 1981 nam hij afscheid van het Optoch Kommitee Zitterd om als Vorst Marot het stokje over te nemen van Lei Meijers. Schmeits zou tot en in 1997 aanblijven als Vorst Marot. Hij riep in zijn regeringsperiode 14 stadsprinsen, 19 Ridders in de orde van de Pappegey en twee Kommandeurs in de orde van de Pappegey uit. Onder de door hem uitgeroepen stadsprinsen bevindt zich ook de huidige Vorst Marot Joep I (stadsprins in 1993). Die noemde hem “The Godfather van de Zittesje vasteaovend”. Bij zijn afscheid als Vorst Marot werd Fernao Schmeits benoemd tot Grootvorst van de Marotte.

Fernao Schmeits stond bekend om zijn welbespraaktheid en zijn steevast uitermate gedegen voorbereiding als het erom ging om het doopceel van een nieuwe stadsprins of een nieuw benoemde Ridder in de Orde van de Pappegey te lichten.

Gezien zijn lange staat van dienst en zijn inzet voor de Vastelaovend vond de SLV de seniorenzitting in Sittard een geschikt moment om Fernao Schmeits ter gelegenheid van zijn 4×11-jarig jubileum bij De Marotte te eren met de Orde van Verdienste.

Cookieinstellingen