Joseph Sassoon Semah: Between Graveyard and Museum’s Sphere

Foto: Het Nieuwe Domein

Museum Het Nieuwe Domein kondigt met trots de tentoonstelling “Between Graveyard and Museum’s Sphere” aan.

Deze expositie is een solopresentatie van de gerenommeerde kunstenaar Joseph Sassoon Semah. De tentoonstelling, die plaatsvindt van 4 februari tot 30 juni 2024, belicht zowel nieuw werk als eerder werk uit het oeuvre van de kunstenaar, evenals bruiklenen van onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam.

Between Graveyard and Museum’s Sphere

Op het eerste gezicht lijken een begraafplaats en een museumzaal weinig gemeen te hebben. Toch geven ze beide betekenis aan de kunstwerken die Joseph Sassoon Semah (Bagdad, 1948) presenteert in de tentoonstelling Between Graveyard and Museum’s Sphere.

Sassoon Semah neemt de bezoeker mee op een wonderlijke verkenningsreis, die zich uitstrekt van de Tempel van Salomo in Jeruzalem, via de verloren gewaande publieke ruimte van Bagdad, de wachtkamer van zijn grootvader en het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, naar de ruimtelijke architectuur gebaseerd op de typografie van de Talmud Bavli.

Ballingschap, verloren cultuur, geschiedenis en traditie, identiteit en vriendschap zijn belangrijke thema’s in het werk van Joseph Sassoon Semah. In 1950 werden hij en zijn ouders gedwongen Irak te verlaten voor Israël. Via Londen, Berlijn en Parijs kwam hij uiteindelijk in 1981 in Amsterdam terecht. Het streven van zijn grootvader, de opperrabbijn van Bagdad (1886–1971), om de dialoog tussen verschillende religies en wereldvisies te bevorderen, resoneert in alles wat hij doet.

Doelgroep en Toegankelijkheid

“Between Graveyard and Museum’s Sphere” is bedoeld voor een breed en divers publiek, met focus op liefhebbers van erfgoed, hedendaagse kunst en archieven. Zowel de lokale bevolking als dagjesmensen en het basis- en voortgezet onderwijs worden aangemoedigd om de tentoonstelling te bezoeken. Hoewel geworteld in de iconografie van het judaïsme, de islam en het christendom, is de tentoonstelling apolitiek en niet-religieus, waardoor het vanuit een cultuurhistorisch perspectief toegankelijk is voor een breed publiek.

Kunstenaar Joseph Sassoon Semah

Joseph Sassoon Semah, geboren in Bagdad in 1948, biedt een hedendaags perspectief op de Joodse iconografie in relatie tot de hedendaagse westerse (kunst)wereld. Zijn werk, beïnvloed door zijn grootvader Rabbi Sassoon Kadoori, belicht de verbondenheid van jodendom, christendom, islam, en seculiere wereldvisies. Zijn oeuvre, met een sterk interdisciplinair karakter, toont de invloed van Joodse iconografie op kunstenaars als Marcel Duchamp, Joseph Beuys, Barnett Newman, Kazimir Malevich en El Lissitzky.

Educatieprogramma’s

Het Nieuwe Domein voorziet in educatieve programma’s voor verschillende doelgroepen, waaronder primair en voortgezet onderwijs. Deze programma’s, gericht op kunstzinnige en thematische aspecten, stimuleren een actieve deelname aan de tentoonstelling. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met beeldmateriaal en begeleidende teksten. Voor bezoekers met kinderen zijn er Kunst Vinders Tassen beschikbaar, die actieve betrokkenheid bij de kunstwerken stimuleren.

Rondleidingen

Op onderstaande data kunt u aansluiten bij de gratis rondleidingen door de tentoonstelling.

  • zondag 10 maart 2024
  • zaterdag 6 april 2024
  • zondag 7 april 2024
  • zondag 12 mei 2024
  • zondag 9 juni 2024

De rondleidingen starten om 11:30 uur. Reguliere entreeprijs museum: € 10,50.

Cookieinstellingen