Vast energiecontract weer populairder dan variabel

Foto: CC0

Voor het eerst in ruim een jaar hebben weer meer huishoudens een vast energiecontract dan een variabele variant.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van de meest recente cijfers van begin vorige maand. Energiemaatschappijen bieden sinds juni weer vaker een contract aan met prijzen die langer vastliggen en sindsdien is deze variant weer snel populair geworden.

Ruim de helft van de huishoudens had op 1 januari een vast energiecontract. Op het dieptepunt op 1 maart vorig jaar gold dat voor slechts ruim een kwart. In december kozen nog veel mensen ervoor om hun energietarief langer vast te leggen. Er kwamen toen ongeveer 300.000 vaste contracten bij, tegenover 200.000 tijdens de voorgaande maanden.

Vaste contracten zijn volgens de ACM goedkoper dan contracten waarvan tussentijds de tarieven kunnen veranderen. Bij contracten met een vaste prijs werd gas deze maand ruim 5 procent goedkoper en stroom minimaal 7 procent. Variabele contracten daalden tegelijkertijd maar 1,5 procent in prijs. Energie is vergeleken met het recordniveau uit 2022 al veel goedkoper geworden, maar ligt nog boven het niveau van jaren geleden.

 

Cookieinstellingen