Eén op de tien rijksambtenaren ervaart racisme op de werkvloer

Foto: CC0 via PxHere

Eén op de tien ambtenaren bij de rijksoverheid had het afgelopen jaar te maken met racisme op de werkvloer

Dat meldt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Binnenlandse Zaken) op basis van een enquête. Een ongeveer net zo’n grote groep heeft meegemaakt dat collega’s racistisch waren richting burgers. Voor het onderzoek zijn circa 4500 medewerkers ondervraagd.

Bij 1 procent van de ondervraagden kwam racisme zelfs maandelijks voor. Daarnaast heeft 17 procent meegemaakt dat een collega racistisch werd bejegend. Ambtenaren die buiten Europa zijn geboren, hebben het meest te maken met racisme. Mensen in lagere loonschalen lopen hier vaker tegenaan dan beter betaalde ambtenaren.

Staatssecretaris Van Huffelen spreekt van een “confronterend onderzoek”. Ze vindt iedere collega die racisme ervaart er een te veel. “Op je werk moet het gaan om wat je doet en niet om wie je bent of waar je vandaan komt”, zegt ze.

Eind 2022 bleek al dat racisme op de werkvloer veel voorkomt op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Naar aanleiding daarvan liet Van Huffelen onderzoek doen naar de hele landelijke overheid. In totaal werken ongeveer 140.000 ambtenaren bij de rijksoverheid.

Cookieinstellingen