Sittardse Sjörkarreoptoch krijgt langzaam meer om het lijf

Na een zeer magere editie van de Sittardse Sjörkarreoptoch in 2023 had de vierde editie beduidend meer om het lijf.

Een stoet van vijftien optochtnummers trok even na 20:00 uur vanaf het Kerkplein via het Rectorijgetske en de Limbrichterstraat naar de Markt.

Het mooie van de Sjörkarreoptoch is dat je een late inval voor een leuk idee nog op de dag van de stoet zelf vorm kunt geven. En als je een beetje handig bent zie je niet eens dat het last minute werk is geweest. Van haastwerk was bij de Sjörkarregarde zeker geen sprake: een mooie groep als gardisten verklede carnavalisten marcheerde mee in de optocht, allen voorzien van een eigen kleine sjörkar. De groep presenteerde bovendien een eigen Sjörkarregardedans met de verlichte kruiwagens. Daar was duidelijk op geoefend en de act oogstte dan ook applaus van de toeschouwers. En verdiend applaus was er ook voor de andere deelnemers, waaronder een fraaie groep met een Chinese draak.

Toenmalig voorzitter van het Optoch Kommitee Zitterd (OKZ) Peet van Erp nam in 2020 het initiatief voor de eerste Sjörkarreoptoch. Het was dat jaar overigens de enige optocht die door Sittard zou trekken, nadat de dag ervoor de grote optocht en een week dáárvoor de kinderoptocht wegens stormachtig weer werd afgeblazen. Daarna kwam de coronapandemie en trok er pas weer in 2022 een optocht door de stad.

De tweede en de derde editie na corona (in 2022 en 2023) werden onvoldoende en veel te laat gepromoot en daardoor liep het aantal deelnemers terug. Dat moest dit jaar anders, zo vond de inmiddels niet meer bij het Optoch Kommitee Zitterd actieve Van Erp. De trom werd geroerd en dat had effect. “Vijftien deelnemers dit jaar, het begint erop te lijken,” zo zei hij tijdens de stoet. “Vijfentwintig moet haalbaar zijn en veel groter moet het daarna niet worden om het allemaal spontaan en simpel te houden.”

De vierde editie was in elk geval carnavalesk en het aanzien waard.

Cookieinstellingen