Milieustickers in Europa: Welke Europese landen vereisen een milieusticker?

Foto: © Freep!k

Met de groeiende focus op groen reizen en het tegengaan van luchtvervuiling, hebben diverse Europese landen milieustickers ingevoerd als middel om toegang tot specifieke stedelijke zones te beheersen.

Deze stickers categoriseren voertuigen op basis van hun emissieniveaus en zijn een vereiste voor bestuurders die bepaalde milieuzones willen betreden. Hieronder ziet u een overzicht van enkele Europese landen waar een milieusticker verplicht is.

Duitsland

Duitsland is een van de eerste landen die milieustickers heeft geïntroduceerd, met de bekende Umweltplakette. De milieusticker Duitsland is vereist voor voertuigen die bepaalde milieuzones willen betreden in steden zoals Berlijn, München en Keulen. De kleur van de sticker geeft de emissieklasse van het voertuig aan en bepaalt of het voertuig wel of niet toegang heeft tot de milieuzone.

Frankrijk

In Frankrijk zijn milieustickers, bekend als Crit’Air-vignetten, verplicht in verschillende steden, waaronder Parijs, Lyon en Grenoble. Deze stickers classificeren voertuigen op basis van hun emissieniveaus en zijn nodig om toegang te krijgen tot milieuzones tijdens piekmomenten van luchtvervuiling.

België

In België zijn milieustickers, genaamd LEZ-vignetten (Low Emission Zone), vereist in bepaalde steden zoals Antwerpen en Brussel. Voertuigen die niet aan de emissienormen voldoen, mogen deze zones niet betreden tijdens de vastgestelde uren.

Nederland

Hoewel Nederland geen landelijke milieusticker heeft, hebben sommige steden zoals Amsterdam en Utrecht wel milieuzones waar voertuigen alleen met bepaalde emissieklassen zijn toegestaan.

Italië

In Italië zijn milieustickers, genaamd ZTL-vignetten (Zona a Traffico Limitato), verplicht in steden zoals Milaan en Rome. Deze stickers geven aan welke voertuigen toegang hebben tot de beperkte verkeerszones in het stadscentrum.

Spanje

Verschillende Spaanse steden, waaronder Barcelona en Madrid, hebben milieuzones waar milieustickers, bekend als ECO-stickers, verplicht zijn. Deze stickers classificeren voertuigen op basis van hun milieuvriendelijkheid en geven aan of ze wel of niet toegang hebben tot de zones.
Hoewel deze lijst enkele van de meest prominente Europese landen omvat waar milieustickers verplicht zijn, is het belangrijk op te merken dat de regels en vereisten kunnen variëren tussen steden en landen. Reizigers wordt geadviseerd om voorafgaand aan hun reis de lokale regelgeving te controleren om boetes en ongemak te voorkomen.

Cookieinstellingen