Gemeentelijk woonbehoefte- en schaarsteonderzoek

Foto: SGN

De gemeente Sittard-Geleen heeft door de STEC-groep een gemeentelijk woonbehoefte- en schaarsteonderzoek laten uitvoeren.

Sittard-Geleen is niet de enige gemeente die een dergelijk onderzoek laat uitvoeren. Alle Limburgse overheden hebben namelijk afgesproken regelmatig een regionaal en gemeentelijk woonbehoefteonderzoek uit te voeren. Daarmee worden ontwikkelingen gesignaleerd en kan snel worden bijgestuurd, zo is de gedachte.

Het woonbehoefteonderzoek werkt met scenario’s die een bandbreedte laten zien. Het geeft aan met welke ontwikkelingen we rekening moeten houden, het verschil tussen korte en lange termijn
en de samenhang tussen onderdelen.

Een woonbehoefteonderzoek brengt de <em>theoretische</em> woningbehoefte in beeld. Dat wordt gedaan door diverse databronnen, deskresearch en data-analyses toe te passen. Het is dus niet op basis van interviews met (nieuwe) inwoners opgesteld en kan om die reden dan ook niet letterlijk genomen worden. Wel helpt het onderzoek de gemeente te bepalen aan welke woningen behoefte is, in welke hoeveelheden en waar die woningen het beste zouden kunnen komen. Hierdoor kan de gemeenteraad onderbouwd een woningbouwambitie bepalen en daar acties aan koppelen.

Wat zijn belangrijke conclusies?

Enerzijds zien we een kwantitatieve behoefte die zegt dat er woningen bij moeten. Anderzijds is er een kwalitatieve behoefte die laat zien dat het niet alleen om de aantallen gaat maar dat het vooral gaat om de juiste woningen. Daarnaast is een belangrijke conclusie dat er schaarste is aan betaalbare koopwoningen.

Tegelijkertijd is er een overschot aan bestaande woningen die niet-toekomstbestendig zijn en is er een overschot aan reguliere grondgebonden woningen.

Opgemerkt wordt dat bij dit onderzoek de cijfers uit het scenario Woonbehoefte met invloed migratie als uitgangspunt zijn gebruikt. Dit gezien de huidige migratietrend en de combinatie van de ambitie uit de Woondeal Limburg.

De uitkomsten van het onderzoek dienen als input voor en onderbouwing van zowel nieuwe plannen als voor een adaptief woonprogramma met bijpassende bandbreedtes. Zo kan er gericht toegewerkt worden naar de ambities uit de Woondeal Limburg waaraan de gemeente zich heeft gecommitteerd. Tegelijkertijd kan binnen onze gemeente de balans worden bewaakt om te komen tot de <em>de juiste woning op de juiste plek</em>.

In de Woondeal is opgenomen dat Sittard-Geleen zich zal inspannen voor 1845 bruto nieuwe woningen in de periode tot en met 2030. Het woonbehoefteonderzoek helpt de gemeente om dat cijfer te op een goede manier te behalen.

Begin 2025 stelt de gemeente de Omgevingsvisie 2040 vast. Parallel daaraan gaat de gemeente het woonbeleid actualiseren. Dat leidt uiteindelijk tot nieuwe (tijdelijke) beleidsregels als overbrugging naar het nieuwe woonbeleid, een volkshuisvestingsprogramma en een huisvestingsverordening die samenhangen met de omgevingsvisie.

De gemeente zal voortaan jaarlijks rapporteren (en publiceren) wat er in de gemeentelijke woningmarkt is gebeurd.

Cookieinstellingen