Financieel lesprogramma My Cash, My Future aangeboden aan Graaf Huyn College

Foto: My Cash, My Future

Afgelopen vrijdag is het door jongeren ontwikkelde lesprogramma My Cash, My Future aangeboden aan het Graaf Huyn College in Geleen.

Doel van het lespakket is om leerlingen op jonge leeftijd financieel vaardig te maken en bewust te maken van risico’s, zoals het aangaan van schulden. Het programma is financieel mogelijk gemaakt door de Rabobank, de gemeente Sittard-Geleen en Hendrix’ Stichting.

Vanuit jongeren ontstond in 2017 tijdens een inspiratiesessie het idee om een doorlopende leerlijn te ontwikkelen op school, met als doel om jongeren te leren omgaan met geld. Er werd een op maat gemaakt programma gerealiseerd dat aansluit op de belevingswereld van jongeren en naadloos past binnen het curriculum van de school. Ook moest het programma meerdere leerjaren bestrijken om voor de benodigde herhaling te zorgen en alle stof te kunnen behandelen.

De pilot

De gemeente Sittard-Geleen zet zich in om armoede te voorkomen en schulden tegen te gaan. De gemeente zag toegevoegde waarde in My Cash, My Future. Sittards adviesbureau Averox Consulting kreeg de opdracht toe te werken naar een pilot. Vanuit het veld zelf werd samengewerkt met een breed pallet aan partners. Kennis en kunde werden gedeeld vanuit DoorS2open, Kredietbank Limburg, Graaf Huyn College, Jongeren Netwerk Limburg, Veer zeen JÒNGK en MIK & PIW Groep om het programma in kwaliteit en opzet voldoende massa te geven. Het resultaat is een programma, inzetbaar in de eerste drie leerjaren van VMBO tot gymnasium.

Een hobbelige weg

Ondanks een voortvarend begin en goede samenwerking in gestage doorontwikkeling verliep de oplevering van het eindresultaat vertraging op door de covid pandemie. Het resultaat is er echter niet minder om geworden; duidelijke handleidingen, werkboeken en presentaties, geflankeerd met prachtige animaties en filmpjes en aangeboden in geldkoffers vormen samen een totaalpakket van zo’n 22 lessen. Er is zelfs een competitie aan verbonden. Degene die wint, mag zichzelf geldbaas noemen en krijgt een plekje in de hall of fame op school.

Armoedebeleid

“Sittard-Geleen steunt initiatieven als My Cash, My Future van harte,” vertelt wethouder Judith Bühler. “We zien in onze inzet om armoede en schulden te bestrijden wat dat met mensen doet. De ellende die het met zich mee brengt. Hoe moeilijk het is om er uit te komen. Daarom is het ontzettend belangrijk om jongeren te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Voorkomen is beter dan genezen!”

Cookieinstellingen