Leerlingen Het Mozaïek plantten Voedselbosje op Boomfeestdag

<em>Aanleg Voedselbos</em>
Aanleg Voedselbos
Foto: Natuureducatiepartners IVN, CNME en De Rollen

Het Mozaïek, school voor speciaal basisonderwijs in Sittard, heeft woensdag op Boomfeestdag veel meer geplant dan alleen bomen.

Zesendertig leerlingen van de bovenbouw plantten samen met IVN, CNME en De Rollen een Voedselbosje op hun plein. Wethouder Yvonne Salvino sprak alle leerlingen toe op deze zonnige en bijzondere dag: ‘Van alle kruiden, struiken en bomen die jullie vandaag gaan planten, kun je straks eten.’ Op haar vraag aan de kinderen wie muntthee lekker vindt, gaan er een boel vingers de lucht in. “Misschien kom ik nog eens op bezoek voor een heerlijk kopje muntthee.”

Wel vijf lagen begroeiing

Educatieve Voedselbosjes zijn ontwikkeld door IVN Natuureducatie. Een Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien in vijf verschillende lagen; van bodembedekkers, tot kruiden en klimmers en van struiken tot noot- en fruitbomen.

De leerlingen leren over al deze soorten en komen zo in aanraking met het begrip biodiversiteit. Ze leren over de jaarcyclus van de boer en de kringloop van het bos. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school mee aan de slag gaat.

Wormen in de klas

De Rollen heeft de leerlingen laten kennismaken met bodemdieren, waaronder wormen. Sommige kinderen waren misschien nog wel meer onder de indruk van de slangachtige wezentjes dan van de boompjes in hun bosje. “Kijk hier dan: een papa- een mama- en een babyworm!”

CNME Maastricht nam de aanleg van het bosje op zich. Samen met Kees Blankers van IVN MunsterGeleenSittard hebben zij de kinderen kundig begeleid in het aanplanten van al dat groen.

Vergroenen schoolplein

“De aanleg van dit Voedselbosje is een belangrijke stap in het vergroenen van het plein.” Aldus Salvino. Ze weet hoe belangrijk het is om schoolpleinen te vergroenen. De meerwaarde van groen binnen het onderwijs is namelijk groot. Een groene schoolomgeving stimuleert kinderen om te bewegen, verbetert de leerprestaties, maakt kinderen socialer en stimuleert de motorische ontwikkeling.

Met zo’n Voedselbosje leren ze bovendien ook over het verzorgen van groen en over gezond eten.

De natuureducatiepartners (IVN, CNME en De Rollen) helpen er graag bij. Zowel bij projectrealisatie als bij de het educatiedeel. Het project Voedselbosjes in Zuid-Limburg is ontwikkeld door IVN en onderdeel van het subsidieprogramma LEADER Zuid-Limburg, dat ondersteund wordt door de Provincie Limburg.

Foto: Natuureducatiepartners IVN, CNME en De Rollen
Cookieinstellingen