Regeldruk evenementen rijst de pan uit

<em>Guus Queisen, lid Provinciale Staten</em>
Guus Queisen, lid Provinciale Staten
Foto:

De toenemende regeldruk/eisen maakt het verenigingen en/of vrijwilligers schier praktisch, juridisch en financieel onmogelijk om nog evenementen te organiseren.

Afgelopen vrijdag 5 april riep BBB-Statenlid Guus Queisen Gedeputeerde Staten van Limburg op om, samen met de gemeenten en veiligheidsregio’s, te proberen de regeldruk te verminderen. Gedeputeerde Jasper Kuntzelaers erkent het geschetste probleem en zegde toe dit almaar toenemend probleem te zullen oppakken.

In de Provinciale Statenvergadering van vrijdag 5 april 2024 heeft het Sittardse BBB-Statenlid Guus Queisen bij de behandeling van het ‘Beleidskader Cultuur en Erfgoed voor iedereen’ aandacht gevraagd voor de almaar toenemende regelgeving rondom de organisatie van kleinere en grotere evenementen. In dit Beleidskader onderstreept het College van Gedeputeerde Staten het belang van vrijwilligers en verenigingen voor Limburg. Daarop wees Queisen het College er in zijn maidenspeech op dat juist steeds meer vrijwilligers/verenigingen de pijp aan Maarten geven. Het organiseren van een evenement wordt bijna onmogelijk gemaakt.

Als concreet voorbeeld verwees hij naar de voormalige Kerstmarkt en het Häöfkestreffen in de Broekstraat in de Sittardse wijk Leyenbroek. Deze twee kleinschalige evenementen, op de vele hofjes waar de Broekstraat om bekend staat, worden niet meer georganiseerd omdat de organisatie gebukt gaat onder schier onwerkbare opgelegde regels. Uitvoering van die opgelegde regels zadelt de organisatoren op met ettelijke duizenden euro’s aan extra kosten. Het niet meer doorgaan van de twee voorgenoemde is extra jammer, omdat hier via muziekgroepen, scouting, zorgboerderij Ophovenerhof en de buurtvereniging ‘de Brouksjtraot’ samenwerken en zo de basis leggen voor een betere sociale cohesie en ‘naoberschap’.

Als andere voorbeelden verwees Queisen naar het op het allerlaatste moment intrekken van de vergunning voor een buurtfeest afgelopen jaar in de wijk Lindenheuvel en de toenemende stapel regels, eisen en maatregelen die de stichting Optoch Kommitee Zitterd, als organisator van de Sittardse carnavalsoptochten, krijgt opgelegd.

Kort gezegd: de regeldruk voor kleinere en middelgrote evenementen en/of initiatieven is buiten proportioneel en zadelt verenigingen en vrijwilligers n hun organisatietraject op met steeds zwaardere vergunnings- en veiligheidskosten.

Omdat de provincie (meestal) niet de vergunningverlener is, riep Queisen het College van Gedeputeerde Staten op om in overleg te treden met de gemeenten en de veiligheidsregio’s om zo gezamenlijk te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden om de lasten, de werkdruk en financiële en juridische gevolgen voor verenigingen en vrijwilligers te verlichten. Het College heeft toegezegd dit te zullen oppakken, zo laat Queisen weten.

Cookieinstellingen