Verzameling oude jaarverslagen bij Regioarchief Sittard-Geleen

Foto: SGN

Regioarchief Sittard-Geleen bezit een verzameling van ongeveer 1900 jaarverslagen, personeelsbladen en andere uitgaven uit Sittard, Geleen en Born.

In 2022 is een begin gemaakt aan het bij elkaar verzamelen van alle losliggende jaarverslagen, personeelsbladen, circulaires van stichtingen en andere (vooral bedrijfsmatige) uitgaven en deze te beschrijven in het collectiebeheersysteem van Regioarchief Sittard-Geleen. Deze verzameling is in de afgelopen 50 jaar min of meer organisch gegroeid.

Oude verslagen, personeelsbladen en andere publicaties kunnen van pas komen bij een stage, werkstuk, onderzoek, jubileum of een publicatie. Ze zijn op verzoek in te zien in de studiezaal van het regioarchief aan de Kapittelstraat 6 in Sittard (open op dinsdag, woensdag en donderdag van 09:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 14:00 uur).

De titels van de verzamelde publicaties zijn online te bekijken op archieven.nl. Via deze link kom je uit bij toegang 990 – Verzameling jaarverslagen, personeelsbladen e.a. uitgaven Sittard, Geleen, Born en omstreken.

De jaarverslagen hebben vooral betrekking op gemeentebedrijven, stichtingen, schoolinstellingen en grotere bedrijven. De verzameling is onderverdeeld in de rubrieken: Gemeentelijke & Provinciale bedrijven en uitgaven; Religie; Sociaal, Maatschappelijk en Wonen; Onderwijs; Commerciële bedrijven; Gezondheidszorg; Culturele instellingen; Verenigingen; Financieel; Staatsmijnen/DSM; Erfgoed; Toerisme en Landschap, openbare omgeving en bouwen.

Wat kom je zoal in deze verzameling tegen? Een willekeurige greep: Jaarverslagen van het roemruchte jongerencentrums Donkiesjot; Jaarverslagen van den Hoofdingenieur der mijnen; Gemeente Sittard – twintig plekkenplan kunst in de openbare ruimte; Clubblad buurtvereniging De Sjteivig (Steenweg Sittard); Jaarverslag maart 1939 – maart 1940, Stichting “Museum het Land van Sittard”; de Milieukrant voor Maas- Mijn en Mergelland, gezamenlijke uitgave van Stichting Milieufederatie Limburg, Strohalm Limburg en vereniging Milieudefensie; het Medisch Jaarverslag, 1967 van R.K. Ziekenhuis “De Goddelijke Voorzienigheid” en het Verslag van de toestand en de exploitatie der Gemeentebedrijven van Gemeente Sittard over de jaren 1942 t/m 1946.

En nog héél véél meer uiteraard. Heeft u zelf nog oude jaarverslagen, personeelsbladen en dergelijke liggen, die u weg wilt doen? Stuur dan even een berichtje naar [email protected]. Wellicht kunnen ze worden toegevoegd aan de verzameling.

Cookieinstellingen