Tiende jongereneditie Theater na de Dam bij Het Laagland: GOED FOUT

<em>Sittard: de voorstelling 'Goed Fout'</em>
Sittard: de voorstelling 'Goed Fout'
Foto: Het Laagland

Zou je een ander verraden om jezelf te redden? Ben je een slecht mens als je je kop in het zand steekt en je ogen sluit voor geweld?

Iedere oorlog brengt vragen voort die zich in dit grijze gebied bevinden. Tijdens de tiende editie van Theater na de Dam speelt Het Laagland de voorstelling GOED FOUT op zaterdag 4 en zondag 5 mei in de Petrusschool in Sittard. Twaalf jongeren maken deze voorstelling samen met theatermakers Mayke Roels en Renée van de Schoor.

Tijdens en na een oorlog maken mensen vele keuzes. Om zichzelf te redden, om te zorgen dat hun familie veilig is of om een bepaalde denkwijze na te streven. In de Tweede Wereldoorlog was dit niet anders. Wat is belangrijker? Joodse mensen redden of je eigen veiligheid vooropstellen? Mag je wraak nemen op de bezetter? Of maakt dat je net zo slecht?

Als beschermende maatregel zijn veel stukken over vergelding en verzet verdwenen uit de archieven. Bronnen zijn destijds gemanipuleerd, verdraaid of helemaal verwijderd waardoor de waarheid moeilijk te achterhalen valt.

Grijs gebied

Het gebrek aan goed bronmateriaal en ongedeelde ervaringen maken oordelen over handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog ingewikkeld. Waar vervaagt de grens van goed en fout? Ook zijn zaken tijdens oorlog niet alleen zwart/wit en is er sprake van grijze gebieden.

12 jongeren zijn met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Maar naast een zoektocht naar wat goed en wat fout is, is deze voorstelling ook een onderzoek naar vrijheid. Wanneer heb je de vrijheid om te kiezen? Al deze vragen proberen de jongeren in hun eigen wereld te plaatsen. Want hoe schrijnend is het dat thema’s van 80 jaar geleden vandaag de dag nog zo herkenbaar zijn?

Theater na de Dam

Op zaterdag 4 mei zijn, naast de voorstelling GOED FOUT, om 21:00 uur in het hele land honderden voorstellingen te zien in het kader van Theater na de Dam. Bijna 400 jongeren in 46 projecten doen daarbij mee aan de jongereneditie van dit herinneringsproject. 2024 markeert de tiende Theater na de Dam voorstelling bij Het Laagland. Vanwege dit jubileum werken er dit jaar niet alleen twee theatermakers samen met de jongeren, maar vindt er ook een extra uitvoering plaats op zondag 5 mei, 12:00 uur. Deze voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht, maar op 22 september wordt GOED FOUT nogmaals gespeeld om de 80-jarige bevrijding van Limburg te markeren.

Cookieinstellingen